Výbor pro národnostní menšiny zastupitelstva kraje jednal na Generálním konzulátu Polské republiky v Ostravě

12. 6. 2024

V úterý 16. dubna 2024 pozvala generální konzulka Polské republiky v Ostravě Izabella Wołłejko-Chwastowicz výbor pro národnostní menšiny Moravskoslezského kraje k jednání na konzulátu v Ostravě. V úvodu konzulka přítomné stručně informovala o činnosti konzulátu a zdůraznila, že konzulární obvod Generálního konzulátu Polské republiky v Ostravě zahrnuje čtyři kraje: Moravskoslezský, Olomoucký, Zlínský a Jihomoravský.

Pak jsme vyslechli prezentaci o polském školství v Moravskoslezském kraji a opatřeních podporujících polské školy ze strany Generálního konzulátu Polské republiky v Ostravě.

Následně generální konzulka Polské republiky Izabella Wołłejko-Chwastowicz informovala přítomné, že kromě polských škol konzulát v Ostravě spolupracuje a podporuje také mnoho dalších polských národnostních spolků (například: Polský kulturně-osvětový svaz, Kongres Poláků, Katynskou rodinu) a mnoho akcí (například: Prázdniny ve městě, Gorolský svátek, Květen nad Olzou, Dolanski Gróm).

Dále generální konzulka uvedla, že Generální konzulát v Ostravě podporuje a spolupořádá Polské dny v Ostravě a Dny polské kultury v Brně, historické procházky s průvodcem „Polské stopy v minulosti Ostravy“ nebo „Polské dny“ v českých školách. Tyto události pořádá společně s Centrem PANT v Ostravě a Polským institutem v Praze.

Poněvadž konzulární mise generální konzulky Polské republiky v Ostravě Izabelly Wołłejko-Chwastowicz končí, na závěr jednání paní konzulka poděkovala všem za spolupráci a vyjádřila přání, aby vzájemná spolupráce Moravskoslezského kraje a Generálního konzulátu Polské republiky v Ostravě pokračovala na tak vysoké úrovni a vzájemném porozumění.

Roman Strzondala

člen Výboru pro národnostní menšiny zastupitelstva Moravskoslezského kraje