Volby do Evropského parlamentu v číslech

1. 5. 2024

Dnes, prvního května, je to 20 let, kdy se Česká republika stala právoplatným členem Evropské unie. 7. až 8. června má český volič možnost již po páté se zúčastnit voleb do Evropského parlamentu. 

Srovnejme průměrnou účast voličů v Evropské unii s Českem a Moravskoslezským krajem. Nejhorší volební účast v České republice během dvaceti let byla v roce 2014. Česká republika – 19,5 %, Moravskoslezský kraj – 15 % a Evropská unie – 42,61 %. Průměr naší republiky byl druhý nejhorší v EU. O pět let později, v roce 2019, byla účast už vyšší. Česká republika – 28,42 %, Moravskoslezský kraj – 23,76 % a Evropská unie – 50,6 %. Dánsko – 66,08 %. Obecně je známo, že volební účast v západní Evropě je podstatně lepší.

Jaká je současnost? Podle průzkumu, který se prováděl v únoru tohoto roku v 27 členských zemích, se o volby do Evropského parlamentu zajímalo 60 % Evropanů. V Česku 62 % respondentů hlasování nezajímá. Položme si otázku: Proč tomu tak je? Jako důvod vidím neznalost fungování unijních orgánů a druhý, ještě významnější, považuji způsob vyjadřování mnohých čelních politiků o Evropské unii (Babiš, Okamura, Klaus atd.). Pokud témata EU budeme komunikovat „oni versus my“, tak se bude stále jednat o volby druhého řádu. Naše komunikace musí znít v duchu „My jsme Evropská unie!“.

Jan Caletka, místopředseda MO Frýdek-Místek

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme