Jak jsme to spočítali šnekům

9. 5. 2024

Na tři dny opustili naši mladí lavice škol a z Moravskoslezského a Jihomoravského kraje se vydali zažít atmosféru francouzského Štrasburku. Koncem dubna jsem měla příležitost navštívit Evropský parlament s nimi. Studijní cestu organizoval pan poslanec Jiří Pospíšil. Společný cíl přitáhl několik skupin studentů a žáků.

Náležitě oblečeni si se svým doprovodem a vynikajícím průvodcem Petrem Sokolem prohlédli budovu Evropského parlamentu zevnitř, užili si přednášku o jeho fungování a na krátký čas se stali i svědky plenárního zasedání. Jeden z mých žáků poté přiznal, že mu tato zkušenost změnila pohled na Evropskou unii.

Štrasburk ale není jen parlament, člověka nadchnou jeho historické budovy i moderní architektura, navíc z paluby vyhlídkové lodi to jde za slunečného počasí snadno. V parlamentní jídelně jsme poobědvali jako poslanci, v tradičních restauracích jsme poté ochutnali alsaské speciality, mimo jiné tarte flambée (cibulový koláč) a výborně ochucené šneky. Kromě Štrasburku nás okouzlilo i Haguenau, kde jsme byli ubytováni, a Riquewihr (alsaské vinařské městečko). Snad budu mít možnost zeptat se pana poslance, kolik takových výprav za dobu svého působení v EP zorganizoval, kolika lidem tak pomohl rozšířit obzor. 

Helena Daňková, TOP 09 Frýdek-Místek

Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme