12. 6. 2024
Česká Lípa, německy Böhmisch Leipa, je město v okrese Česká Lípa v Libereckém kraji. Leží osmdesát kilometrů severně od Prahy, padesát kilometrů od Ústí nad Labem a zhruba padesát pět kilometrů od města Liberec na řece Ploučnici s historickým centrem na jejím pravém břehu. Zahrnuje čtrnáct místních částí a žije zde celkem přibližně 37 tisíc obyvatel.
 
Historie České Lípy:
 
První písemná zmínka o osídlení pochází z roku 1263, kdy byla obsažena v kupní listině doksanského převora. Tehdy se začala rychle se rozvíjející starší slovanská osada v podhradí vodního hradu Lipý měnit v město. Zakladatelem hradu byl Chvala ze Žitavy z rodu Ronovců, a jeho vnuk Jindřich z Lipé (1270–1329) hrál významnou roli ve vývoji města.
 
Rozvoj a význam:
 
Berkové z Dubé přispěli k rozvoji města, ale husitské vojsko Jana Roháče z Dubé ho opanovalo a postihly ho ničivé požáry. Albrecht z Valdštejna a později Kounicové přispěli k dalšímu rozkvětu. Město bylo nadáno výsadami, kterými byla obdařena města královská. V 19. století byla českolipská židovská komunita sedmou nejpočetnější židovskou obcí v Čechách. Židé se v České Lípě usadili v 16. století, ale mimo hradby města. Židovská čtvrť se nacházela před Křížovou branou, poblíž dnešních ulic Jiráskovy, Moskevské a U Synagogy. Počet židovských domů zde postupně narostl na 21 až do 19. století. Místní židovská komunita patřila mezi nejpočetnější v rámci severozápadní části dnešní CHKO Slavkovský les. Předpokládá se, že Židé v obci žili až 250 let. Poslední dochovanou památkou na židovské obyvatelstvo je starý židovský hřbitov.
 
Druhá světová válka a památka:
 
V období druhé světové války byla židovská komunita v České Lípě tragicky zasažena. Násilné deportace a smrt v koncentračních táborech zanechaly nevratné stopy. Dnes se k nim připomíná například instalací Kamenů zmizelých, které připomínají osudy obětí holokaustu.
 
I přes temné chvíle historie je důležité si pamatovat a poučit se z minulosti.
 
Novodobý vývoj:
 
Průmyslová výroba a blízkost těžby uranu ovlivnily vývoj města. V sedmdesátých a osmdesátých letech 20. století zde vznikla řada velkých panelových sídlišť, které jsou dodnes mementem tehdejší doby, které mělo patřit k rozvoji města. Původní plány počítaly se stotisíci obyvateli na konec se počet obyvatel zastavil na 37. tis. Ale jedna pozitivní věc je, že naše centrum města bylo zachováno a vyhlášeno městskou památkovou zónou.
 
Česká Lípa má bohatou historii, a její památky a kulturní dědictví stále přitahují návštěvníky. Máme ještě co dohánět, ale snad jsme na správné cestě.

Miloslav Václav, předseda RV TOP 09 Česká Lípa

Štítky
Osobnosti: Miloslav Václav
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme