V jablonecké nemocnici loni vyšetřili na mamografu přes 6 tisíc žen

29. 4. 2019
V loňském roce přišlo v rámci mamografického screeningu do jablonecké nemocnice na vyšetření 6 170 žen. Zachyceno bylo 32 zhoubných nádorů, z toho 18 v časné fázi onemocnění. Další záchyty jsou zjištěny také při ostatních diagnostických vyšetřeních.
 
Loni byl zachycen karcinom prsu u 62 pacientů, v letošním roce za první tři měsíce je jich již 17, z toho také u jednoho muže. V letošním roce je nejmladší ženě, které byla v jablonecké nemocnici diagnostikována rakovina prsu, 34 let. Z uvedených dat je patrný mírný nárůst, proto chce nemocnice opět podpořit význam prevence, kdy je při včasném záchytu vysoká pravděpodobnost vyléčení.
 
„Přestože každoročně stoupá počet zvláště mladých žen, které mají zájem o preventivní vyšetření prsů, chceme tímto na jeho význam opět upozornit," zdůraznila tisková mluvčí nemocnice Petra Hybnerová. Využít lze akce AVON, která probíhá vždy od 15. 8. do 30. 11. Významnou je také program VZP, v rámci kterého pojišťovna přispívá částkou až 300 Kč na ultrazvukové nebo mamografické vyšetření u žen ve věku 30-45 let. „Ženy, které si uhradí preventivní vyšetření samy, si pak s dokladem o zaplacení dojdou na pojišťovnu, která jim proplatí výše uvedenou částku," doplnil lékař Miloš Rejmont. Podmínkou proplacení je, že vyšetření bylo provedeno výhradně v akreditovaném mamografickém screeningovém centru, které je i v jablonecké nemocnici.
 
Radiodiagnostické oddělení jablonecké nemocnice patří k jedněm z akreditovaných pracovišť, která v naší republice mohou mamografický screening provádět. Na otázky nejen z obav rentgenového záření se mluvčí nemocnice Petra Hybnerová zeptala lékaře tohoto oddělení MUDr. Miloše Rejmonta, který se touto problematikou zabývá již přes 25 let.
 
Neutichly fámy, které jsou kvůli záření při mamografickém vyšetření, co Vy na to?
 
Dávka na prsní žlázu na našem pracovišti je při mamografii průměrně 2 - 3 mGy, což je dávka velmi nízká. Závažnější jsou přírodní zdroje. Je tím myšleno nejen kosmické záření. I Země je zdrojem záření. Např. v přírodě je plyn radon. Horniny, ale i stavby, obsahují rovněž radioaktivní látky. V potravinách je například radioizotop draslíku. V houbách a ve zvěřině je stále cesium, následek Černobylu.
 
Proč je mamografie stále volbou číslo jedna?
 
Nová švédská studie, kterou financovala Americká onkologická společnost, která také zveřejnila výsledky studie v časopise Cancer, jasně ukázala, že ženy s diagnózou rakoviny prsu, které se rozhodly účastnit se mamografického screeningu, mají o 60 % menší riziko na úmrtí než ženy, které se screeningu neúčastní.
 
Na internetu jsem našla statistiku, že ženy podstupující mamografické vyšetření častěji onemocní rakovinou prsu. Je to pravda?
 
Možný statisticky vyšší výskyt nádorového onemocnění prsu je dán spíše vyšším počtem časně zachycených, tedy dobře léčitelných nádorů, díky screeningu.
 
V čem vidíte přednost mamografu před UZ vyšetřením?
 
Mamograf ukáže jednak i velmi malá ložiska, jednak mikrokalcifikace, které mohou být známkou carcinoma in situ, rakoviny v zárodku. Obojí znamená velkou šanci na vyléčení, protože jsou zachycena počáteční stadia onemocnění. Je to velmi důležité, vždyť rakovina prsu zaujímá přední místo v úmrtí žen v České republice.
 
Kolik žen ročně onemocní v Česku rakovinou prsu?
 
Poslední údaje hovoří až o 7000 případech ročně. Ale důležité je, že více než 90 % žen s rakovinou prsu zachycenou v počátečních stadiích se vyléčí. Tento úspěch přisuzuji na prvním místě právě mamografickému vyšetření.
 
Jaké jsou příznaky rakoviny prsu?
 
Vtažení kůže, zarudnutí kůže, vtažení bradavky, zarudnutí bradavky, výtok z bradavky, bulka, zesílení prsní tkáně, viditelné žíly na prsu, zduření podpaží.
 
Od kdy chodit na mamografický screening?
 
Podle vyhlášky Ministerstva zdravotnictví ČR má na bezplatnou preventivní screeningovou mamografii právo každá žena od 45. roku věku, a to ve dvouletých intervalech. Vyšetření je plně hrazeno zdravotními pojišťovnami. Podmínkou je žádanka od ambulantního gynekologa nebo od praktického lékaře pro dospělé.
 
Muži s rakovinou prsu mají jaké příznaky?
 
Mohou mít bulku, vtaženou bradavku, krvavý výtok z bradavky. Nejčastěji se projeví u mužů mezi 60.-70. rokem. Poměr mezi onemocněním rakovinou prsu mezi ženami a muži je přibližně 100:1.
 
Znamená zvětšení prsu u mužů vždy rakovinu?
 
Ne, většinou se jedná o nezhoubné zvětšení prsu, jednak ho můžeme vidět u obézních mužů, ale i po lécích, například po Verospironu, často i u mužů závislých na heroinu a marihuaně.
 
Nenahradí mamografii ultrazvukové vyšetření?
 
UZ vyšetření je obvykle metodou číslo jedna u mladých žen s příznaky onemocnění prsu. U žen od 45 let je základní metodou vždy mamografie. U 10-15 % provedených screeningových mamografií se doplňuje ultrazvukové vyšetření. Mamografii nenahradí, pouze ji může doplnit.
 
Co snižuje riziko rakoviny prsu?
 
Vyvarovat se rizik - stresu, nadváhy a alkoholu zvláště do prvního těhotenství. Doporučuje se jíst zeleninu: zelenou - růžičkovou kapustu, brokolici, květák, kadeřávek a oranžovou - mrkev, paprika, rajčata. Důležitá je rovněž fyzická aktivita.
 
Jako první jste uvedl stres...
 
Stres je jednoznačně nejrizikovějším faktorem. Mám mnoho případů, kdy se např. ženy staraly o těžce nemocného příbuzného, nebo se dramaticky rozváděly, a po nějaké době se u nich vyvinul nádor prsu.
 
V jakém věkovém období chodí ženy nejméně na vyšetření?
 
Jedná se o ženy mezi 50-54 lety. Tyto ženy jsou většinou již v menopauze a zanedbávají veškerá preventivní vyšetření včetně mamografického screeningu. Rodina, zvláště vnoučata, ale i práce, jim jsou přednější. Přitom se jedná o rizikovou skupinu žen. Měly by více dbát o své zdraví.
 
Jak často se má provádět samovyšetření?
 
Jednou měsíčně, u mladších nejlépe v první polovině menstruačního cyklu, kdy jsou prsy lépe prohmatné. Postup samovyšetření je na internetu. Výborné byly v minulosti letáčky vydané některými zdravotními pojišťovnami.
 
Vyskytla se v poslední době v jablonecké nemocnici nějaká raritní diagnóza v prsou?
 
Ano. Na podzim přišla klientka se začervenalou bradavkou a s krvavou sekrecí z bradavky. Provedené UZ vyšetření neprokázalo ložisko v prsu, ani rozšířené vývody pod bradavkou. Byla provedena excize bradavky - chirurgické vyříznutí. Výsledkem histologie byl Pagetův karcinom bradavky, velmi vzácný nádor, který představuje jen 1 % všech nádorů prsů.
 
Jakým způsobem se mohou ženy na vyšetření prsou objednávat?
 
Do jablonecké nemocnice se na mamografické nebo ultrazvukové vyšetření prsů mohou ženy objednávat ve všední dny mezi 7:00-15:00 hodinou telefonicky na číslech 483 345 866 nebo 483 345 854, event. přes www.nemjbc.cz, kde je v sekci „mamografický screening" objednávkový formulář.

MUDr. Miloš Rejmont

Zdroj: www.nasejablonecko.cz, 27. 4. 2019

Štítky
Osobnosti: Miloš Rejmont
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme