TOP 09: Jsme odpovědní. K voličům i k přírodě kraje

19. 4. 2012

Odpovědnost k přírodě, respekt ke krajině a pomoc kraji. Kandidáti TOP 09 do krajských voleb se nebojí ukázat, že dokáží působit i mimo obce. Dvacítka členů strany o víkendu vysadila v regionu zcela novou alej. Celkem 850 metrů dlouhé stromořadí vyrostlo podél bývalé cesty na pomezí mezi Dolní Řasnicí a Krásným Lesem na Frýdlantsku.

Politici vysadili do přírody více než čtyři desítky javoru mléče a téměř 180 sazenic keřů, především hlohu a šípků. Právě to jsou původní místní druhy, které do harmonické krajiny Frýdlantska patří. Hlohy a šípky, vysazované mezi javory, jsou zase zástupci druhů dřevin, které slouží včelám. Součástí vysazování bylo i vyvázání javorů ke kůlům, které je ochrání před poryvy větru a ochranného pletiva proti poškození zvěří.

„Chceme ukázat, že i v krajině je nutný respekt a odpovědnost. Jsme rádi, že můžeme pomoci vrátit naší krajině přirozenost, jejímž prvkem je právě stromořadí,“ říká kandidát do krajských voleb a zastupitel Petr Bušanský. Aleje mají v krajině již tradičně mnoho funkcí. „Ekologicko-stabilizační, rekreační, zdravotně-hygienickou, usnadňují migraci živočichů a zvyšují druhovou i stanovištní pestrost krajiny,“ říká ekolog a kandidát Martin Dušek. Místo pro alej straníci vybírali pečlivě. Vždy je totiž nutné respektovat přirozenou strukturu krajiny, uspořádání pozemků, způsob hospodaření i kulturně-historické hodnoty území. „Chceme ukázat, že je možné skloubit zdánlivě protichůdné zájmy ochrany přírody a zemědělského hospodaření v krajině. Klíčem je vzájemný respekt, otevřená diskuze a ochota přijímat řešení obou stran, “ dodal Bušanský.

V TOP 09 máme snahu pomáhat přírodě. Víme jak na to, víc než si myslíte.

Martin Dušek

TOP 09 Liberec

Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme