Rezek (TOP 09): Díky pivovaru jsem poznal spoustu nových zajímavých lidí a to je to, co mě na tom baví
Daniel Rezek, podnikatel, velký regionální patriot a organizátor mnoha zajímavých akcí, například pověstného lezení na rampouch, do svého portfolia před časem přidal další položku, po více jak čtvrtstoletí na Jablonecku otevřel pivovar, který slušně prosperuje.
Jak jsme psali již zde, Česko je zemí s největším počtem minipivovarů na obyvatele. V Čechách a na Moravě dnes působí přes 350 minipivovarů a jejich počet se každoročně zvyšuje zhruba o padesát. Takže naše první otázka byla nasnadě, proč se novou aktivitou stal zrovna pivovar? Daniel Rezek odpovídá: "Po pětadvacetileté zkušenosti s truhlářskou výrobou jsem byl ze stavebnictví mírně unaven a hledal jsem něco jiného, takže jsem tu začal vařit pivo. Ono to zapadalo do mého podnikání, protože zároveň s truhlářstvím jsem již víc jak deset let provozoval Zážitkovou agenturu Zásada, postavil jsem dva penziony, provádíme tandemové lety, koupili jsme i letadlo pro lety vyhlídkové, máme dvě interaktivní dílny na foukání skla a na výrobu vinutých perlí. Takže pivovar je taková poslední kostička do této skládanky."
Pivovar funguje necelý rok a půl, od 10. září 2015, a od první várky je v zisku. Plány do budoucna ale pivovarník Rezek komentuje zdrženlivě: "Máme výstav 900 až 1000 hl, což je na možnosti naší technologie velmi slušné číslo. Jak budeme postupovat do budoucna, to zhodnotíme po letošní letní sezóně."
Pivovar Rezek má tři pivnice, kde se točí jen Rezek, mateřskou v Zásadě a dvě v Jablonci. Tyto pivnice jsou zásobovány v první řadě. Pak jsou další odběratelé, kterých jsou skoro dvě desítky. Jde většinou o zařízení, která se specializují na prodej širšího sortimentu piv a pivních speciálů. Tady je již Daniel Rezek sdílnější: "Tam to funguje často tak, že například ze šesti sudů, které dodáme, je první vypitý dřív, než se my vrátíme s autem do Zásady. Značný podíl na obratu má rovněž prodej petlahví a sudů například pro rodinné oslavy. Pro pivo si k nám pravidelně jezdí hasiči, fotbalisti, různé další sportovní kluby a tak dále." Všechna piva, která pivovar produkuje, jsou speciály, jsou nefiltrovaná, nepasterovaná (sortiment naleznete zde, aktuality zde).
Pivovarský výčep bez problémů uhasí žízeň stovky hostů najednou. Je vybavený nábytkem z Rezkova TruhlářstvíZásada, které dále vyrábí stavební díly, jako jsou například okna, dveře a schody.
Co příchozího upoutá nejdříve, není televizní projekce ani varné sudy, ale přes tři metry dlouhá tabule, z dálky připomínající železniční grafikon. Z blízka je jasné, že jde o hodně rozvětvený a propletený rodokmen.
Daniel Rezek přidává k rodokmenu zajímavý příběh:
"Když jsme se ptali babičky odkud pocházíme, říkala: "No děti, to šlo švédské vojsko přes Čechy a my jsme potomci nějakého švédského vojáka." Nakonec jsme dohledali v arcidiecézi a v zemských knihách na základě prodejů gruntů rodokmen až do Bílé hory a zjistili jsme, že náš rod pochází z Vlastiboře u Navarova, tedy z Navarovského panství. Vlastiboř leží asi 6 km od Zásady, takže žádný švédský voják, žádná příhoda z třicetileté války.
Tento rodokmen obsahuje větve rodů Tomšů, Černých a Maryškových, tedy tří největších rodů majících kořeny tady v Zásadě. Když už ty knihy byly otevřeny, tak jsme je zpracovali všechny. Ta čárkovaná čára představuje rok 1900, kdy můj pradědeček František Černý zakoupil tento dvorec zvaný Ve dvorku a pět let nato zde nechal vystavět tuto budovu jako brusírnu skla."
Zeď zdobí další historicky cenný exponát. Stavební plán brusírny, který je zároveň stavebním povolením.
Stavební povolení vydal okresní hejtman v Semilech 21. 3. 1905. Jak vidíte, toho roku mělo již pořadové číslo 9 974! Kdo o povolení prakticky na cokoliv žádá dnes, asi bledne závistí, že tehdy vše vyřešil jediný papír!
Brusírna fungovala až do nástupu komunistů, kteří ji zabrali a udělali zde samoobsluhu a řeznictví. Daniel Rezek prostory po revoluci získal zpět a vybudoval prosperující truhlárnu, kterou před třemi lety přestěhoval do této zrekonstruované vedlejší budovy.
Bývalou brusírnu skla, pak samošku, pak truhlárnu čekala další proměna, tentokrát na malý pivovar.
Pan Rezek hlavní zásluhy na sice zatím krátké, ale úspěšné historii pivovaru přičítá především svým zkušeným sládkům:
Jak již bylo řečeno na videu, za pivem Rezek stojí především tři machři, sládek Michal Pomahač, který vařil poslední várku jabloneckého pivovaru Jantar v roce 1991. Momentálně pivo vaří v Africe a nezastihli jsme ani Jiřího Novotného, někdejšího sklepmistra jabloneckého pivovaru.
Během naší návštěvy ale zrovna zakládal novou várku Karel Švábenický (na fotografii), služebně nejmladší sládek pivovaru Rezek. V Zásadě pracuje od loňského srpna. Vyučil se ve Staropramenu, večerně vystudoval obor pivo - líh. Prošel protivínský a jablonecký pivovar. Pak se vrátil do Staropramenu, kde 15 let dělal vedoucího varen. Teď dal přednost čerstvému horskému vzduchu a přestěhoval se sem.
Pivo Rezek se vaří z chmelových granulí Žatec, Premiant a Sládek. Slad nakupují z jablonecké sladovny, která se, na rozdíl od pivovaru, udržela. Neméně důležitou složkou pro kvalitu a charakter piva je voda. Pivovar Rezek používá claim "Pivo z Jizerských hor". Vodu totiž mají z vlastního 70 m hlubokého vrtu. Je to jizerskohorská měkká voda, optimální pro pivovarnictví.
Varna je přímo v pivnici a návštěvníci můžou na vlastní oči kontrolovat kvalitu scezované sladiny.
Spilka, zde během zhruba týdenního kvašení vzniká z mladiny mladé pivo.
Ležácké tanky nejsou v klasickém sklepě, ale v místnosti, která je velkou lednicí. Pivo zde dokvašuje a zraje při teplotě 3,5oC.
A teď pro vás máme další opravdové české, a možná nejen české, NEJ. Pivovar Rezek jako jediný pivovar provozuje samoobslužnou pípu, která (je-li v provozu) nabízí čerstvé pivo, protože každý den je naražený čerstvý sud bez ohledu na to, kolik se předchozí den vytočilo. "Nevím, jakou nám to dělá reklamu, ale v první řadě to je dobrá služba v době, kdy máme zavřeno", říká Daniel Rezek.
Funguje to tak, že si v pivovaru zakoupíte bezkontaktní kartu, kterou si nabijete na určitý obnos. Pak stačí kartu přiložit a můžete si načepovat, co hrdlo ráčí, tedy pochopitelně do výše vašeho kreditu a od jara do podzimu, protože v zimě by pivo v trubkách zamrzlo.
Práce kolem pivovaru byly kromě počasí jedním z důvodů, proč se letos na pověstný čtrnáctimetrový Rezkův rampouch (viz. náš obrazový report ZDE) nepoleze. Napřesrok to ale prý bude velké, ledová atrakce bude možná stát přímo před pivovarem, takže se máme na co těšit. Loučíme se a klademe poslední otázku, pane Rezek, co vás na tom pivu opravdu baví? Daniel Rezek se dlouho nerozmýšlí: "Díky pivovaru jsem poznal spoustu nových zajímavých lidí a to je to, co mě na tom baví."
Text Mad, rozhovory Darka
Zdroj: genusplus.cz, 26. 1. 2017