MF DNES: Neuvěřitelná předvolební slova liberecké kandidátky KSČM

16.4.2010 / str. 04 / Kraj Liberecký /Jiří Šolc

16. 4. 2010

Politická diskuse Drzost, jakou prokázala kandidátka KSČM při liberecké debatě volebních lídrů, je skutečně skandální, píše Jiří Šolc

Opravdu otřesný zážitek jsem si odnesl z podívané na předvolební živou diskusi kandidujících politiků do voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, kterou v úterý v knihovně organizoval ČR1 Radiožurnál smoderátorem panem Veselovským.

Debata se od počátku rozvíjela tak nějak v souladu s tím, co jsem očekával, místy o ničem, jinak o R35.

Z klidu mne vyvedla až kandidátka komunistů JUDr. Nedvědová, když si začala utahovat z toho, kterak Karel Schwanzerberg, lídr TOP 09, naznačil v rozhovoru s MF DNES poskytnutí úplatku při domáhání se svého majetku v rámci restitučního řízení. No tak to mne, vážení, dostala.
Drzost, jakou prokázala kandidátka KSČM, je skutečně skandální. Kandidátka, která, byť jako nestraník, podporuje stranu, jež se nikdy neomluvila za příkoří znárodnění, justičních vražd a morální deformace národa, si nyní, 20 let po revoluci, vaří předvolební polívčičku z nutnosti dát úplatek při narovnávání křivd, které její političtí, bolševičtí předchůdci způsobili? Neuvěřitelné.
Proto jsem se rozhodl položit paní JUDr. Nedvědové otázku, právě takovou, která by se výše uvedeného týkala. Odpověď ? Ve smyslu: znárodnění bylo v pořádku, dle Benešových dekretů, tak co... Arogance a lživost této odpovědi, kterou i s otázkou můžete nalézt v digitálním archivu, nezná mezí.

Každý, kdo se alespoň na metr daleko ocitl u skript moderních právních dějin, ani na minutu ovšem nepodezřívám bývalou totalitní prokurátorku (nyní advokátku) z neznalosti, ví, že převažující část rodového majetku byla Schwarzenbergům znárodněna zákonem č.143/1947, tzv. LEX SCHWANZERBERG, na který se restituce nikdy nevztahovala. Restituce se vztahovala pouze na majetek, který tento zákon neobsáhl a který komunisté ukradli až po roce 1948. Pokud tedy pan Schwanzerberg musel někomu něco dát v souvislosti s řešením svých restitučních nároků, bylo to právě z důvodů napravení křivd spáchaných po únoru 1948. Okamžitá bezprostřednost, se kterou paní JUDr. Nedvědová použila vědomou lež a vytáhla citlivou kartu dekretů, je vážná.

Zaprvé z důvodů lži samotné, kandidátka se nebojí veřejně lhát a nezaváhá! A zadruhé z důvodů naprosté absence sebereflexe, kterou by jeden u kandidátů komunistů (marně) čekal.

Nepřipouští si ani na minutu, že tato státem řízená krádež, znárodnění, je zlo a tomělo být napraveno, naopak si utahuje z toho, kterak okradený byl ponížen úplatkem, který musel zaplatit státnímu úředníku, aby se včas domohl ukradeného.

Pokud se někomu zdá politika špinavá a zkorumpovaná, mnohdy má pravdu, nicméně neměli bychom zapomínat, kteří služebníci jaké ideologie nás do ní uvrhli, jaké praktiky k tomu použili a dodnes se za ně slovem neomluvili. Uvědomit, nevolit je a nezapomenout. Bohužel, odpověď jednoho (nejsilnějšího) kandidáta na povolební parlamentní a vládní spolupráci s KSČM byla otřesně vyhýbavá. Až se tito s nimi dostanou kmoci a podobní paní bývalé prokurátorce budou sedět s imunitou v parlamentu, myslíte že už nebudou lhát, překrucovat fakta bez mrknutí oka, podvádět?

A co budou dělat, až budou mít většinu?

***

Z klidu mne vyvedla až kandidátka komunistů JUDr. Nedvědová, když si začala utahovat z Karla Schwanzerberga.

O autorovi| Jiří Šolc, Liberec

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme