Petrák: Investice půjdou do sportovišť

25. 4. 2016

Jednou z priorit vedení města v Červeném Kostelci je podpora obyvatel ve sportovních aktivitách. Proto také byla část rozpočtu města na letošní rok vyčleněna na tyto účely. 
Přímo na zelené louce se bude letos budovat víceúčelové hřiště za Základní školou v Horním Kostelci. Původně tam byl malý zatravněný plácek. K tomu ale část pozemku ještě město dokoupilo,tak,aby se zde mohlo vybudovat plnohodnotné hřiště. 
Hřiště se mělo budovat už v loňském roce, ale město rozhodlo, že je nutné nejprve sanovat budovu školy. Nyní se ještě dokončuje sanace zadní strany, po které se hned přistoupí k budování nového sportovního areálu. 
Hřiště bude sloužit především pro potřeby školy. Mé představy ale jsou, že by mělo sloužit všem. Dopoledne by ho využívala škola a odpoledne by sloužilo pro sportování veřejnosti. Tak, aby bylo dostatečně využité. Bude to příležitost pro pohyb jak občanů obce, tak i místních dětí. O řádu, jak to bude fungovat, se bude ještě jednat,“ vysvětlil starosta Rostislav Petrák. 
Hřiště bude mít na délku okolo padesáti metrů. Bude prý asi na úrovni tenisového kurtu. Pro potřeby školního tělocviku bude součástí i doskočiště. „V Horním Kostelci je v základní škole pouze první stupeň. V rámci rozměrových možností myslíme, že takovéto hřiště bude dostačující,“ míní starosta. 
Povrch plochy hřiště bude osazen umělou trávou. Hřiště bude rovněž uzpůsobeno pro možnost hraní více míčových sportů. Tomu bude přizpůsobeno i lajnování a možnost umístění branek či potřebných sítí. 
Hrací plocha tak bude vyhovovat možnosti hraní fotbálku, tenisu, nohejbalu, basketbalu či volejbalu. Hřiště za Základní školou v Horním Kostelci by mělo být kompletně hotové do konce června. Děti tak budou mít příležitost hřiště si před prázdninami prověřit. 
Tento projekt bude financován z rozpočtu města. Chtěli jsme využít dotační program, ten ale nezahrnuje školní hřiště. Využili jsme ho tedy na další projekt, a to pro vybudování nového zázemí na tenisových kurtech v Červeném Kostelci. Tam je připraven projekt a začátkem roku jsme podali žádost o dotaci,“ informoval starosta. 
To je další významný sportovní projekt, který chtějí v Červeném Kostelci vybudovat v letošním roce.

Objekt zbourají a postaví nový

Stávající objekt byl jako provizorní vybudován před desítkami let a už je pro dané potřeby nevyhovující. Podle projektu bude zbourán a nový se postaví na zelené louce od základů nový. 
V objektu bude sklad na vybavení a údržbu kurtů, šatny pro hráče a také posezení na odpočinek. Snažíme se ve městě zajistit dostatek míst pro možnost sportovního vyžití občanů. Objekt by měl být kompletně hotový do konce letošního roku,“ upřesnil starosta.

Fotbalový stadion přijde také na řadu

V Červeném Kostelci se také připravují kompletně zrekonstruovat zázemí na fotbalovém stadionu. 
To bude větší akce. V této chvíli jsme v úrovni komunikace mezi architektem, vedením města a zástupci fotbalového klubu. Nejprve si je nutné ujasnit, co vše je potřebné, aby v zázemí stadionu bylo. Tato akce se připravuje pro realizaci na další roky,“ uvedl starosta. 
Stav a počet sportovišť na území Červeného Kostelce zmapoval také Tomáš Jirásek, který to využil v rámci své diplomové práce. 
Vyšlo z toho to, že máme dostatek profesionálních sportovišť. Veřejných venkovních je údajně také dostatek. Ukázalo se, že ale máme málo školních hřišť. Do této koncepce zapadá budování hřiště v Horním Kostelci. Rád bych prosadil stejný způsob řešení hřiště i u Základní školy ve Lhotě, a to umožnit odpolední sportování pro veřejnost,“ dodal starosta. 

Hřiště bude sloužit především pro potřeby školy. Mé představy ale jsou, že by mělo sloužit všem. Tak, aby bylo dostatečně využité.“ 

Náchodský deník | Jiří Mach

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme