O Věře Kosinové z DANETy říkají její kolegyně, že je velký dříč

11. 6. 2013

Věru Kosinovou, která odvedla v uplynulých 20 letech kus práce v oblasti vzdělávání a péče o těžce postižené děti ve společnosti DANETA, navštívil 6. června místopředseda poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Jiří Oliva. „Paní Kosinovou navrhly její kolegyně a rodiče zdravotně postižených na státní vyznamenání za zřízení DANETy a za její dlouholetou práci při vzdělávání a péči o děti, mládež a dospělé s handicapem  i za pomoc jejich rodinám. Rád jsem se stal osvojitelem tohoto návrhu, který bude na červnové schůzi projednáván v poslanecké sněmovně,“ uvedl Jiří Oliva.

V mateřské, základní a střední škole pro děti se speciálními vzdělávacími potřebami DANETA v Hradci Králové zajišťují dnes komplexní péči od výchovy a vzdělávání přes diagnostiku, poradenství a metodickou, terapeutickou odbornou zdravotnickou péči dětem všeho věku. Na školské služby navazují nabídky služeb sociálního charakteru, jako například denní stacionář či chráněné bydlení a další. Možností je také zaměstnávání osob se zdravotním postižením v chráněné dílně.

Věra Kosinová založila DANETu v roce 1993, tehdy začínala s deseti dětmi. Reagovala jsem tehdy na potřebu naší dcery a na potřeby mnoha dalších rodin s tělesně či mentálně postiženými dětmi. „Vlastně mě k tomu donutila veřejnost,“ usmívá se paní Kosinová. „Je to šílený dříč,“ říká o Věře Kosinové ředitelka školy Monika Bourová.

Nyní do školky, školy a stacionáře i do práce chodí na 120 klientů. „Hlavně záleží na týmu lidí kolem Vás, pak to jde samo,“ míní Věra Kosinová, která kolegyním a kolegům děkuje za dlouholetou podporu a pomoc. Sama dostala již několik ocenění a medailí. Namátkou jmenujme Medaili ministra školství za dlouhodobou vynikající pedagogickou činnost,  Medaili za zásluhy v podpoře demokracie ve školství a prosazování svobodné volby vzdělávací cesty v ČR od Sdružení soukromých škol Čech, Moravy a Slezska.

Paní Mgr. Věra Kosinová založila soukromou speciální školu jako matka těžce zdravotně postiženého dítěte v roce 1993. Tento krok učinila z důvodu nedostatku vhodných škol, které by splňovaly její představu pro kvalitní  vzdělávání těžce postižených dětí, mimo jiné také její dcery. Sama si zajistila prostory pro tuto školu, sama vše oběhala, sehnala finance, zajistila dokumentaci, všechny povolení, zaměstnance, po několik let si doplňovala vysokoškolské vzdělání…. to vše spolu s péčí o těžce postiženou dceru,“ píše se v odůvodnění návrhu na státní vyznamenání.

Zdena Hanyšová Celá
komunikace s veřejností
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme