Vzácný a milý předseda Karel Schwarzenberg v Karlových Varech

7. 10. 2014

V pátek 3. října nás poctil svoji návštěvou pan předseda Karel Schwarzenberg. Poté, co podpořil kandidáta do senátu Vítězslava Padevěta v Chebu se na zpáteční cestě zastavil v baště karlovarské TOP 09 restauraci Ventura Pub, kde se konalo malé, asi tak dvouhodinové setkání "Na pivo s Karlem", tradičně již v "Evropáku" (Ventura Pub) v Jízdárenské ulici. Všichni, kdo se setkání zúčastnili, určitě nelitovali. Neuvěřitelný klid a charisma, které z Karla Schwarzenberga vyzařuje, je obdivuhodné.

Každé setkání je o dotazech. A na co se tedy přítomní ptali? Otázky měly široký záběr a jejich stručný průřez zde uvádím. Nejsou však zdaleka všechny a odpovědi nejsou doslovným přepisem. 

Jak vidíte současnou krizi na Ukrajině ? Bude v dohlednu vyřešena?

Krize na Ukrajině je velký průšvih a nejde v ní pouze o pár separatistů na východě Ukrajiny. Jde o mocenský boj velkého souseda, který je již veden po ekonomické linii řadu let a to ať už jde o hrátky kolem zemního plynu nebo blokaci vstupu zboží z Ukrajiny na ruský trh. Řešení krize rozhodně nevidím v krátkém horizontu. Půjde spíš o roky.

Myslíte si, že jsou stejným způsobem ohroženy i Pobaltské státy?

Jistý si nemůže být nikdo, ale Pobaltské státy jsou přeci jen členy NATO a to určitý pocit bezpečnosti zaručuje. Velké obavy mám však o Moldavsko. Velká snaha získat území podél pobřeží Černého moře tomu nasvědčuje.

Myslíte, že sankce proti Rusku mají význam?

Význam rozhodně mají. Putin se bude sice tvářit, že ne, ale již dnes je zřejmé, že ano.

Často slýcháme, že vymezování proti agresi na Ukrajině škodíme ekonomice našeho města, která je na klientele z Ruska závislá. Co si o tom myslíte?

Když jsem byl ministr zahraničí pozval jsem k nám Dalajlamu. Slýchal jsem totéž. Dle statistik nemělo jeho pozvání na obchodní bilanci s Čínou žádný vliv. Čínského obchodníka, stejně tak jako obchodníka z Ruska, pramálo zajímají politické postoje v České republice. Chtějí uzavřít obchod a pokud bude pro ně výhodný, politické názory ho budou zajímat až v poslední řadě. Ruská klientela klesá po celém světě a nejenom v Karlových Varech. To je způsobeno ekonomickou situací střední třídy, která se v Rusku etablovala a ne politickými postoji místních politiků. 

Paní Jourová prodělala "grilování" v EP. Ne všichni europoslanci byli z jejího vystoupení nadšeni. Jak se na ni tváříte vy?

Paní Jourová působila několik měsíců jako ministryně a žádnou zvláštní chybu neudělala. Dovedu si představit lepší kandidáty, ale určitou šanci na zvládnutí postu má. Bude hodně záležet, jaký si sestaví tým. Pokud si vybere někoho, kdo zná velmi dobře prostředí Bruselu, může jí to významně pomoc. Dopředu jí však hodnotit nechci.

Jak hodnotíte dotační politiku Bruselu zejména do zemědělství? Připadá vám spravedlivá?

Dotace do zemědělství rozhodně spravedlivé nejsou. Je to problém, ale těžko řešitelný. Trochu zde platí, kdo dřív přijde, ten dřív mele. Francie byla v EU jako jedna z prvních, vyjednala si nějaké podmínky a dnes z nich nechce slevovat. Je to pro ní velký sociální problém. Na druhou stranu všem stejné prostředky, jako má Francie, dát nelze, na to Evropa nemá.

Nemyslíte, že rozdělování zemědělských subvencí  na národním principu nemá logiku a když už dotace, tak na základě klimatických pásem? Přeci jen zemědělec u Baltu má asi jiné podmínky než zemědělec u Středozemního moře.

I o tom se v EU už mluví. Tlak ze Skandinávie, nebo od zemědělců v Alpách tu je. Zatím je to však v plenkách a určitě je to běh na dlouhou trať.

Budete kandidovat na předsedu TOP 09 i v dalším období? Jak dlouho chcete v politice zůstat?

V současné době se cítím zdravotně velmi dobře a i lékaři mi sdělili, že jsem zdráv. Pro další působení v politice mám dva silné důvody. Jedním je pan prezident a druhým pan předseda vlády. Pokud mi kondice vydrží, kandidovat na předsedu TOP 09 budu. Záleží však na členech strany, zda si mne zvolí. Mám však pro sebe určitý limit. Rozhodně nechci v politice zůstávat přes osmdesátku. Historie je plná příkladů, kdy různí politici v tomto věku podlehli tlaku z okolí, že jsou potřební a bez nich to nepůjde. Vesměs to nebyla správná volba a nedopadlo to dobře.

Koho vidíte jako svého nástupce v TOP 09?

Nebudu nikoho doporučovat. Mého nástupce si budou muset v TOP 09 vybrat sami.

Jaké jídlo máte nejraději?

Dlouhá léta se držím jedné zásady. Jím vždy to, co jí místní sedláci, ať už je to při cestách po naší zemi, nebo při cestách po zahraničí. Každý sedlák ví, co je pro něho nejlepší a platí to i v jídle.  Držím se toho a ještě jsem se nikdy nespletl.

Jaký kouříte tabák? (asi nejčastější otázka - padla v Chebu a dvakrát ve Varech)

Nemám moc rád navoněné tabáky. Raději kouřím přírodní tabáky s příměsí Latakie (pozn. černý uzený tabák, používaný jako příměs do tabákových směsí anglického typu)

Takže vanilku ne?

Bleee :((

Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme