Starostové: naše solidarita s velkými městy skončila

22. 9. 2011

Ministerstvo financí připravuje novelu zákona, na jejímž základě by měly malé i střední obce získat z výnosu daní více peněz. Rozdělení daní bude spravedlivější k malým obcím.

Karlovy Vary - Jestliže něco dokázalo stmelit starosty Karlovarského kraje, primátora Kulhánka, hejtmana Karlovarského kraje Josefa Novotného a senátora Jana Horníka, pak je to nový model financování obcí.„Jeho hlavním cílem je zmírnit rozdíl v daňových příjmech na obyvatele mezi nejchudšími a nejbohatšími obcemi a zamezit neudržitelné situaci, kdy čtyři největší města, tedy Praha, Ostrava, Plzeň a Brno, dostávají téměř polovinu ze sdílených daní, zatímco v nich žije pouze pětina obyvatel České republiky,” zdůraznil primátor Per Kulhánek (KOA). Dalším cílem je podle něj posílení samostatnosti obcí, protože do daňových příjmů se převedou prostředky z národního dotačního programu ve výši přibližně osm miliard. „Největší pozitivní dopad pocítí obce v pásmu dva tisíce až deset tisíc obyvatel, které mají doposud nejnižší příjem ze sdílených daní na jednoho obyvatele. Co se týče Karlovarského kraje, rozpočty všech obcí dohromady by si mohly podle tohoto modelu polepšit o přibližně 450 milionů korun,” zdůraznil krajský zastupitel Josef Malý (TOP09).

Novelu zákona, na jejímž základě by měly malé i střední obce získat z výnosu daní více peněz, podpoří také senátor Jan Horník (STAN). „Čtyři města si žila nad poměry. Nyní přichází doba, kdy se budou muset uskrovňovat a stejně jako my počítat každou korunu,” uvedl senátor.

Malá města novelu o rozpočtovém určení daní vesměs vítají. Například Žlutice by si od roku 2013, kdy má novela vstoupit v platnost, polepšily o sedm milionů. „Nemáme na modernizaci infrastruktury, peníze na opravu komunikací a potřebovali bychom zmodernizovat i radnici. Těch věcí, kam investovat, je spousta,” vysvětlil starosta Václav Slavík.

Město Loket by si polepšilo o sedm milionů. „Je to pro nás významná částka, je to desetina našeho rozpočtu. Pokud bychom je obdrželi, pak bychom například nemuseli omezovat činnost stavebního úřadu a další,” uvedl místostarosta Petr Zahradníček.

Bochov je na tom podobně. Toto město má rozpočet kolem tří set milionů a pokud by tato novela prošla, do rozpočtu by získal přes pět milionů. „Víme, kam bychom ty peníze investovali. Stav komunikací nás trápí stejně jako jiná města, ale spravujeme také spoustu obcí, kterým chybí kanalizace nebo vodovod. Peníze bychom vložili i do spolufinancování dotačních programů, na což nyní nemáme,” uvedl starosta Miroslav Egert. Velká Hleďsebe by například z pěti milionů navíc hradila opravu základní školy nebo čističku.

Karlovy Vary by novým rozpočtovým určením daní získaly osmnáct milionů, které by městu podle primátora Kulhánka pomohly v investiční oblasti. „Už jsem rozeslal dopis s apelem na všechny zástupce Karlovarského kraje, aby znění novely podpořili,” uvedl. Podle senátora Horníka solidarita s velkými městy skončila. „Teď by ony měly myslet na venkov,” zdůraznil. S prosazením novely pomůže v parlamentu také hejtman Novotný (ČSSD).

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme