Nové financování starostové uvítali

4. 10. 2011

Karlovarský kraj - Velmi pozitivně vnímá většina starostů nové rozpočtové určení daní. Peníze chtějí používat na nejrůznější příspěvky či projekty.

„Jeho hlavním cílem je zmírnit rozdíl v daňových příjmech na obyvatele mezi nejchudšími a nejbohatšími obcemi a zamezit neudržitelné situaci, kdy čtyři největší města, tedy Praha, Ostrava, Plzeň a Brno, dostávají téměř polovinu ze sdílených daní, zatímco v nich žije pouze pětina obyvatel České republiky,” zdůraznil karlovarský primátor Per Kulhánek (KOA). Dalším cílem je podle něj posílení samostatnosti obcí, protože do daňových příjmů se převedou prostředky z národního dotačního programu ve výši přibližně osm miliard. „Největší pozitivní dopad pocítí obce v pásmu dva tisíce až deset tisíc obyvatel, které mají doposud nejnižší příjem ze sdílených daní na jednoho obyvatele. Co se týče Karlovarského kraje, rozpočty všech obcí dohromady by si mohly podle tohoto modelu polepšit o přibližně 450 milionů korun,” zdůraznil krajský zastupitel Josef Malý (TOP09).

Malá města novelu o rozpočtovém určení daní vesměs vítají. Například Žlutice by si od roku 2013, kdy má novela vstoupit v platnost, polepšily o sedm milionů.

Město Loket by si polepšilo o sedm milionů. „Je to pro nás významná částka, je to desetina našeho rozpočtu,” uvedl místostarosta Petr Zahradníček. Bochov je na tom podobně. Toto město má rozpočet kolem tří set milionů a pokud by tato novela prošla, do rozpočtu by získal přes pět milionů.

„Nové rozpočtové určení je velkým přilepšením pro malé obce,” řekl starosta Velké Hleďsebe Vítězslav Padevět. „Pro naši obec by se jednalo o přilepšení o pět milionů korun. Další pozitivum je, že obce s nimi budou moci nakládat podle svého. Nebude totiž určené, jako je tomu teď u dotací, na co je musíme použít. Navíc by to byl garantovaný příjem, což je také velké plus,” uvedl s tím, že pokud bude chtít obec žádat u banky o úvěr, finance z nového rozpočtového určení mohou pomoci k získání půjček na projekty. Podle nového rozpočtového určení daní by si Mariánské Lázně polepšily o osmnáct milionů korun, Dolní Žandov o tři miliony korun, Skalná o pět milionů korun nebo Lázně Kynžvart o třináct milionů korun.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme