Který z poslanců se letos nejvíc „flákal“ a který nepřišel do práce VŮBEC?

6. 8. 2013

Členy dolní komory Parlamentu platíme všichni z daní. Přesto někteří z nich nechodí na hlasování, i když jsme si je kvůli tomu zvolili. Kdo za letošní první pololetí nejčastěji absentoval.

Nejhorší docházku za letošní první pololetí měli dva poslanci, kteří ani do Sněmovní ulice chodit nemohou. Jedním z nich je Roman Pekárek (ODS), který si odpykává pětiletý trest, bývalým hejtman Středočeského kraje David Rath (zvolen za ČSSD) je ve vazební věznici a brzo s ním má začít soud.

Ze zbývajících 198 potenciálních hlasujících skončila na posledním místě Gabriela Hubáčková (KSČM), která byla pouze pětině (22 procentech) hlasování. Částečně ji ale omlouvá, že se jí v únoru narodila holčička, jak zjistilo sdružení Kohovolit.eu, které monitoruje dění v Parlamentu.

Nyní již tradičně propadl i 1. místopředseda sociálních demokratů, předseda Asociace krajů a hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek. Ten také již dlouhodobě tvrdí, že se vzdává některých ze svých funkcí, zatím se mu ale cesta do Sněmovny mnohokrát nepodařila.

Naopak nejlépe skončili poslanec Jiří Šulc (ODS, 98 procent hlasování) a dva zákonodárci z TOP 09 – Josef Cogan a Rudolf Chlad (po 97 procentech).

Sdružení také porovnávalo, kdy by běžným zaměstnancům skončil pracovní týden, kdyby měli takovou docházku, jako poslanci. „Některým poslancům by víkend začal už v úterý, například Petru Nečasovi (ODS), Vítu Bártovi (VV)nebo Davidu Vodrážkovi (ODS),“ říká Kamil Gregor ze sdružení. V průměru by poslanci odešli z práce už ve čtvrtek kolem poledne.

Obecně platí, že poslanci, kteří vykonávají i jiné funkce, chodí do sněmovny méně často. „To se týká nejen hejtmana Michala Haška, ale i bývalých členů vlády, například Karla Schwarzenberga (TOP 09) nebo Tomáše Chalupy (ODS). Hlasování se v první polovině roku nejméně účastnili poslanci Věcí veřejných. Naopak nejvyšší účast vykazuje dlouhodobě TOP 09,“ podotknul Gregor, podle kterého by po skončení vlády Petra Nečase měly skončit výmluvy koaličních poslanců, že chodit na hlasování nemá smysl, protože bývalá vládní koalice prohlasovala cokoliv chtěla.

„V době úřednických vlád s proměnlivou podporou často rozhoduje o výsledku hlasování každý hlas, proto se pravidelná docházka nyní stává nutností,“ uzavřel Gregor.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme