12. 6. 2017

KKN totiž do dobré kondice chybí přibližně 60 milionů korun. Podle nové předsedkyně představenstva Jitky Samákové, která přichází ze soukromého sektoru a zkušenosti ve zdravotnictví nabírá už sedm let, je nutné KKN nejen stabilizovat, ale také efektivně využít kapacit všech nemocnic v regionu. Na stole se tak znovu objevila efektivnost využití všech nemocnic v kraji, tedy karlovarské, chebské, ostrovské i sokolovské. „Ano, je to naším úkolem. Péče je v regionu je roztříštěná. musíme si tedy říci, jakou péči bude každá nemocnice v kraji zajišťovat a s provozovateli a vlastníky začít jednat,“ uvedla Jitka Samáková. Ta je přesvědčena, že na 99 procent se se soukromými majiteli nemocnic KKN dohodne. Tuto vizi, kterou má nové představenstvo KKN za úkol zpracovat do konce roku, podpořil i krajský radní pro zdravotnictví Jan Bureš (ODS).

„Buď budou všichni chudí, nebo každý bude muset ustoupit,“ uvedl. Přestože například skupina Penta, která má v pronájmu a provozuje sokolovskou nemocnice a vlastní ostrovskou, už podle Jitky Samákové projevila zájem spolupracovat, všichni předpokládají, že jednání budou náročná.

„Nechceme šířit žádnou paniku,“ odmítla předsedkyně představenstva konkretizovat, jakých oddělení by se přesuny a změny mohly týkat „Péče v určitém oboru by mohla být efektivněji řešena v jednom zařízení, z dalšího by mohla zmizet úplně,“ naznačila pouze. Rozhodnuté ale ještě není nic.

Například ale porodnice jsou v kraji čtyři, což je vysoký nadstandard. Karlovarská krajská nemocnice chce své hospodaření vylepšit i vyššími platbami od zdravotních pojišťoven, ale i přímými platbami od pacientů.

Hlavně karlovarská nemocnice by mohla například využít lázeňských hostů, kterým by mohla nabídnout odborné a specializované služby.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme