Karlovy Vary zahájily letošní lázeňskou sezonu, věří v další nárůst počtu hostů

7. 5. 2024

Celkový vývoj, ale i události ve světě v posledních letech  přinesly změny ve složení klientů. V současné době jezdí do Karlových Varů převážně turisté na krátkodobé pobyty.

Město, světově známé svou lázeňskou léčbou, by uvítalo, kdyby se vraceli i klienti na delší lázeňské pobyty. Podle primátorky se ale už doba několikatýdenních pobytů asi nevrátí. Novým impulsem by mohla být nová pravidelná letecká linka mezi Karlovými Vary a izraelským Tel Avivem, která začne létat od konce května. Izraelci byli v minulosti jednou ze stabilních skupin klientů, podobně jako některé další blízkovýchodní země.

V současné době jsou podle statistik Izraelci návštěvníky, kteří v Karlových Varech tráví nejdelší pobyty. Nová linka by pak jejich počet v lázeňském městě mohla výrazně posílit. Za loňský rok přenocovalo v hromadných ubytovacích zařízeních v Karlovarském kraji zhruba 1,35 milionu návštěvníků, kteří zde strávili celkem přes 5,09 milionu nocí. To je průměrně asi 3,8 nocí na jednoho návštěvníka, uvádějí údaje Českého statistického úřadu. Pokud se budou počítat pouze klienti lázeňských zařízení, tak těch loni přijelo do kraje 636 226 a strávili zde 3,05 milionu nocí, což je zhruba 4,8 přespání na jednoho klienta.

Karlovarský kraj se svými čtyřmi velkými lázeňskými městy - Karlovými Vary, Mariánskými Lázněmi, Františkovými Lázněmi a Jáchymovem, je nejvýznamnějším cílem lázeňských klientů z Česka a hlavně ze zahraničí.

Do kraje míří zhruba dvě třetiny lázeňských klientů, kteří české lázně využívají. Ale zatímco lázní v Karlovarském kraji využije 48,9 procenta všech lázeňských hostů z Čech, u cizinců je to 96,7 procenta všech, kteří do Česka za lázněmi přijedou.

Zdroj:Karlovarská drbna, dne 05.05.2024

Petra Vaněk, krajská manažerka TOP 09 v KV kraji