Lukáš Otys: Volební program do krajských voleb 2024 v KV kraji

23. 8. 2024

Volební program do krajských zastupitelstev v roce 2024 :

1. KVALITNÍ ZDRAVOTNICTVÍ A SOCIÁLNÍ SLUŽBY

„Zajistíme dostatek lékařů“

Zdraví je naše nejcennější bohatství. Proto klademe důraz na zdravotnictví a sociální služby jako klíčové oblasti pro zlepšení kvality života v Karlovarském kraji.

Proto prosadíme:

a) Další rozvoj Karlovarské krajské nemocnice. Podpoříme zdravotnický personál, a dokončíme modernizaci nemocnice v Karlových Varech. Zřídíme komplexní onkologické centrum a traumacentrum pro vážné úrazy.

b) Dostupná lékařská péče. Zvýšíme dotace na podporu ordinací praktických lékařů v menších obcích, posílíme záchranné služby, lékařskou pohotovost a zvýšíme stipendia pro vybrané lékařské obory.

c) Kvalitní sociální služby. Zajistíme kombinaci bydlení a služeb pro seniory, podpoříme rodiny s dětmi a zavedeme systematický přístup k plánování sociálních služeb. Podpoříme vznik chybějících služeb a lepší propojení zdravotních a sociálních služeb.

2. KVALITNÍ DOPRAVA

„Dokončíme D6 a zvýšíme investice do dopravy“

Kvalitní doprava zahrnuje dobré napojení na klíčové směry, stav silnic a veřejnou hromadnou dopravu.
Proto budeme usilovat o:

a) Kvalitní silnice. Naší prioritou je dokončení dálnice D6, nový obchvat pro Karlovy Vary a silnice R13 směrem na Chomutov. Zajistíme opravy silnic II. a III. třídy a podpoříme výstavbu obchvatů měst a obcí.

b) Dostupná veřejná doprava. Zlepšíme autobusovou dopravu zavedením linek na objednání a zlepšíme vlakovou dopravu, spustíme centrální portál pro regionální veřejnou dopravu a podpoříme další ekologické formy dopravy.

c) Rozšíření karlovarského letiště. Modernizujeme a rozšíříme přistávací plochu nejen pro nízkonákladové letecké společnosti s využitím evropských zdrojů.


3. ZAMĚSTNANOST, HOSPODÁŘSKÝ ROZVOJ A ATRAKTIVNÍ ŠKOLSTVÍ

„Vyšší mzdy a méně dávek“ / „Investujeme do vzdělání“

Rozmanitá nabídka pracovních příležitostí je základem každého prosperujícího regionu. Bez kvalitních pracovních míst nelze dosáhnout kvalitního života.
Proto prosadíme:

a) Dostatek pracovních míst v Karlovarském kraji. Podpoříme ekonomický růst regionu, rozvoj podnikání a zvýšení konkurenceschopnosti. Budeme spolupracovat s různými ekonomickými a vzdělávacími institucemi.

b) Přilákání investorů přinášejících technologie s vyšší přidanou hodnotou. Upřednostníme investory, kteří nabízejí kvalifikovanou práci před montovnami zaměstnávajícími agenturní pracovníky.

c) Aktivní spolupráci při přípravě území pro průmyslové zóny a regeneraci brownfieldů.

d) Podpoříme místní firmy v jejich snaze zapojit se do obranného průmyslu

e) Větší podporu lázeňství a cestovnímu ruchu. Podpoříme marketingové aktivity na domácích i zahraničních trzích.

f) Rozvoj venkova, zemědělství a lesnictví. Zajistíme dopravní obslužnost okrajových částí kraje, pokračujeme v programu rozvoje venkova a propagace místních produktů.

Školství, věda a výzkum jako základ hospodářského rozvoje.

Bez kvalitního školství a propojení s vědou a výzkumem není dlouhodobý rozvoj kraje možný.

Proto prosadíme:

a) Vznik státní univerzity nebo její pobočky v Karlovarském kraji.

b) Zvýšení kvality a atraktivity vzdělávání na základních a středních školách. Zvýšíme kapacitu středních škol a přizpůsobíme nabídku oborů potřebám zaměstnavatelů.

c) Vybudujeme krajské inovační centrum a vědecko-technický park.

4. SPOLEČNĚ PRO KVALITNÍ BYDLENÍ A LEPŠÍ ŽIVOT V KARLOVARSKÉM KRAJI

Kvalita života je klíčovým faktorem pro rozhodnutí, kde chceme žít a zakládat rodiny.

Proto prosadíme:

a) Přívětivé bydlení. Podpoříme kvalitní vlastní bydlení. Připravíme program na výstavbu rodinných a bytových domů.

b) Smysluplné investice do životního prostředí. Ochráníme přírodní památky, lázeňské prameny a zlepšíme kvalitu ovzduší. Investujeme do lesů. Dostatek vody v horách je pro naše lázeňství zásadní podmínkou.

c) Ekologické vytápění. Podpoříme přechod na ekologičtější zdroje tepla a pomůžeme s administrací dotací pro rodinné domy. Budeme snižovat energetickou náročnost budov v majetku kraje.

d) Dostatek kulturního vyžití. Podpoříme kulturní aktivity a památky v kraji.

e) Více možností sportovního vyžití. Podpoříme sportovní činnost dětí a mládeže, rozvoj turistiky a cyklistické infrastruktury. Podpoříme vrcholový sport a významné sportovní akce.

f) Bezpečnější kraj. Spolupráce s hasiči, obnova hasičské techniky a budování operačního střediska SOS 112 budou naší prioritou. Podpoříme preventivní opatření ve městech s vyšším výskytem sociálně patologických jevů.

g) Moderní a vstřícný krajský úřad. Zajistíme finanční stabilitu a vyrovnanost krajského rozpočtu. Budeme otevřeně informovat veřejnost, podporovat elektronizaci veřejné správy a upřednostňovat místní firmy při krajských zakázkách.

Lukáš Otys, Karlovy Vary  22.08.2024 

předseda TOP 09 Karlovarský kraj

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme