O důvod navíc, proč navštívit Písek

16. 12. 2013

Písecká Sladovna se konečně dočká pokračování rekonstrukce a jako přidanou hodnotu Písek získá o důvod navíc, proč by žádný turista neměl toto město na Otavě při návštěvě jižních Čech pominout.
„S naší žádostí o vytvoření expozice sladovnictví ve střední části objektu Sladovny jsme ve 25. výzvě Regionálního operačního programu NUTS II Jihozápad, zaměřeného na rozvoj cestovního ruchu, uspěli. Maximální dotace na projekt činí 15 miliónů korun a právě tato částka byla doporučena k financování,“ informoval místostarosta města Písek Josef Knot a dodal: „Celková investice podle nákladů projektu činí 25 miliónů korun.“
Projekt je unikátní v tom, že počítá s obnovou dochovaného sladovnického zařízení z původního píseckého pivovaru. „Expozice připomene návštěvníkům historii dnes již zaniklého sladovnictví, představí zrenovované původní zařízení, díky němuž je objekt unikátní technickou památkou. Zároveň se počítá i s instalací další expozice související se sladovnictvím,“ připomněl místostarosta obsah projektu, který vypracoval architekt Petr Šíma a projekční kancelář Adlantus.
Dalším plusem celého projektu je rekonstrukce další části objektu Sladovny. „Po již hotovém křídlu, se dočká i středová část. V rámci rekonstrukce objektu bude třeba vybudovat schodiště, výtah i bezbariérové přístupy. Zároveň projekt počítá i s úpravou prvního zemního podlaží, díky tomu se udělá polovina prací nezbytných pro rekonstrukci zbylé části Sladovny a sníží se náklady pro investora, který by chtěl provozovat druhé křídlo, ať už půjde o připravený projekt Domu přírody, restauraci orientovanou na inovativní gastronomii nebo jiný projekt, který zapadne do filosofie celého objektu,“ vypočítává přínos pro dosud zakonzervované prostory Sladovny místostarosta.
Projekt expozice sladovnictví je po cyklostezce a revitalizaci sídlišť dalším z úspěšně realizovaných projektů. „Jsem přesvědčen, že v letošním roce se nám podařilo připravit řadu projektů, část z nich se realizuje a některé již slouží občanům, chtěl bych proto do nového roku nám všem popřát, abychom vše, co jsme si předsevzali, dotáhli do úspěšného konce,“ přeje občanům Písku Josef Knot.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme