Knot: Písek se zapojí do projektu Smart City

26. 4. 2015

Město Písek se stane součástí projektu smart city. Na svém posledním zasedání o tom rozhodli zastupitelé města. Koncept smart city vznikl jako reakce EU na značnou urbanizaci měst, a je do značné míry také dalším vývojovým krokem regionální
politiky EU. Tato se doposud soustředila na podporu regionů a města byla brána především jako administrativní centra těchto regionů.

Ideovým dokumentem celého projektu je Modrožlutá kniha, která zahájí další rozpracování konceptu Smart City v Písku. „Smart City by mohlo městu i podnikatelům umožnit získávání dotací. To je důležitým argumentem, protože je pravděpodobné, že po roce 2020 bude možné čerpat dotace pouze na řešení spojená mimo jiné právě se Smart konceptem,“ vysvětluje místostarosta Josef Knot (TOP09).

Projekt pomůže občanům města i soukromníkům. S využitím moderních technologií se budou realizovat konkrétní projekty přínosné pro podnikatele i pro samotné město. Cíle projektů jsou mimo jiné zlepšení kvality života obyvatel města i rozvoj turistického ruchu. Nedílnou součástí je také úspora energií a zlepšení životního prostředí ve městě, především v rámci projektů udržitelné dopravy, energetiky budov, řízení lokálních sítí atd. Město nad konkrétními projekty naváže účinnou spolupráci průmyslem i univerzitami. Hlavními partnery projektu bude Schneider electric CZ, E.ON Česká republika, E.ON Enregie a Technologické centrum Písek.

Spolupracovat bude také ČVUT Praha, fakulta dopravní. Jak říká děkan Miroslav Svítek, pro jejich fakultu bude mít Smart City jedinečný přínos: „Písek se stane pilotním městem v České republice, kde bude možné realizovat jednotlivé aplikace Smart City. Rádi vyzdvihneme konkrétní přínos jednotlivých projektů. Spolu s technologickým centrem Písek očekáváme, že se Písek stane „premiantem“ v této oblasti a mohl by tak být pomocníkem pro další města, která se budou konceptem Smart City zabývat.“

Jedním z realizovaných projektů v konceptu Smart lze označit modernizace technického vybavení budov metodou Energy Performance Contracting (EPC). „Jedná se o zainvestování do úsporných opatření, realizované bez finančního zatížení rozpočtu města, modernizaci energetických systémů a zavedením pravidelného energetického managementu na objekty ve vlastnictví města. Metoda EPC byla v roce 2013 realizována v objektech základních škol. V průběhu roku 2014 a počátkem roku 2015 byla tato metoda realizována i na ostatních budovách v majetku města: budova radnice; kino Portyč, kulturní dům, divadlo Fráni Šrámka, sladovna, zimní stadion,“ dodává Josef Knot.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme