Senioři, handicapovaní i jejich rodiny nezůstávají v Písku bez pomoci

23. 6. 2014

Město Písek prostřednictvím své organizace Pečovatelská služba zajišťuje svým občanům terénní sociální služby. „Základní snahou je poskytnout potřebnou péči seniorům i handicapovaným přímo v domácím prostředí, aby mohli co nejdéle zůstávat ve svém domově a současně pomoci tak jejich rodinám, které se rozhodly postarat se o své blízké samy, zvládnout tento často velmi náročný úkol. Zároveň jsou zajištěny i služby, které především seniorům umožňují žít soběstačný a aktivní život,“ představil práci Pečovatelské služby předseda sociální komise Rady města Písek za TOP 09 Rudolf Tyll.

Jednou z dalších velkých pozitiv je doba, po kterou je péče poskytována. Ta je totiž celodenní, včetně víkendů a svátků. Klienti nebo jejich rodiny tedy nemusí mít nikdy obavu, že zůstanou bez péče.           

Pečovatelská služba má v Písku tradici a zásadní je, že ji poskytuje profesionální a proškolený tým pracovníků s bohatými zkušenostmi.

„Oceňuji práci všech pečovatelek, které jsou nejen odborně zdatné, ale především vstřícné a laskavé. Též vedení Pečovatelské služby se vždy snaží pružně reagovat na požadavky všech klientů a zajistit poskytování řady služeb i nad rámec daný zákonem,“ vyzdvihl práci Pečovatelské služby Rudolf Tyll.

Pečovatelská služba nabízí čtyři druhy služby, vedle pečovatelské služby je to osobní asistence, odlehčovací služba a sociálně aktivizační služba.

Pečovatelská služba zahrnuje péči o klienta i jeho domácnost. Je poskytována pomoc s hygienou, nákupy, dovoz a podávání stravy. Na oběd si ale mohou klienti dojít i do jídelen Pečovatelské služby. Je možné zajistit i jen dohled, kdy je klient každý den zkontrolován, což mu poskytuje pocit jistoty a bezpečí.

Pak je tu osobní asistence, která je určená pro osoby, které jsou méně soběstačné a potřebují větší péči. Osobní asistent se stará o potřeby klienta, od hygieny a stravy, přes domácnost a nákupy, až třeba po vyřizování lékařů a úředních záležitostí.

Pro rodiny, které se starají o seniory či zdravotně postižené, je určena odlehčovací služba. Pečovatelská služba se tak snaží vyjít vstříc rodinným pečovatelům, aby se i oni mohli odreagovat, odpočinout si nebo odjet na dovolenou či do lázní.

Senioři, kteří chtějí i v důchodu zůstat aktivní, mohou využít sociálně aktivizační služby. V tomto případě se nejedná o pečovatelské služby, ale o volnočasové aktivity, jako je kurz trénování paměti, práce s počítačem či kurz zdravého vaření, nebo třeba exkurze či besedy. Tomu, že je o tyto služby zájem, nasvědčuje téměř 140 registrovaných klientů.

Pečovatelská služba rozjíždí i nový projekt domácí hospicové péče. Ta je určená pro rodinu, která se stará o nemocného v terminálním stadiu nemoci. „Ve spolupráci s Hospicem sv. Jana N. Neumanna v Prachaticích probíhá školení pracovníků, kteří budou tuto službu zajišťovat,“ přiblížil Rudolf Tyll.

Úkolem Pečovatelské služby je zajistit veškerou fyzickou činnost, bez zdravotních úkonů. V první řadě je to péče o klienta: osobní hygiena, zajištění stravy, krmení, starost o domácnost, dohled nad klientem, který nemůže zůstat sám – ve formě prosté přítomnosti i aktivní účasti – např. předčítání, povídání. Dále je nutné kvalifikovaně pomoci rodinám, od zaškolování rodiny, jak pečovat o nemocného, jak vyřešit jeho zázemí, až po poskytování kompenzačních pomůcek či zprostředkování péče lékaře, zdravotní sestry či duchovní útěchy.     Jak pro klienta v terminálním stadiu nemoci, tak pro jeho rodinu je podle předsedy sociální komise Rudolfa Tylla nejpodstatnější, že nemocný nezůstane v těchto těžkých chvílích sám, nemusí být hospitalizován a může zůstat ve svém přirozeném domácím prostředí a někdo ho kromě základní a zdravotní péče rozptýlí dobrým slovem, pohlazením či přečtením knížky.

 

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme