Souček: Sportovní komise by měla zpřehlednit svou strukturu

10. 4. 2020

Sportovní komise pracovala první rok v obsazení, které bylo z cca 80% nové. I přesto byla komise schopna kvalitně a kvalifikovaně posuzovat žádosti o dotace a podávat návrhy na jejich přidělování. O. Souček, jako zástupce TOP 09 napomáhal svými zkušenostmi ostatním kolegům při rozhodování o dotacích a společně se zástupcem za KDU-ČSL byli hlasem Společně pro Budějovice v oblasti sportu.

Město, podle zákona, může podporovat z veřejných prostředků pouze mládežnické kluby. na podporu dospělých klubů se vztahuje opatření De minimis, které ji omezuje na výši 250 tisíc € za tři roky. Sportovní komise nemá vliv na takovou podporu a pouze poskytuje odborný názor v případě, kdy je žádost o takovou podporu předložena. Sportovní komise připravovala v roce 2019 návrhy v celkem sedmi opatřeních s úhrnnou hodnotou 18 milionů Kč. Tradičně byly posuzovány žádosti o příspěvky na celoroční činnost klubů a oddílů, žádosti o podporu sportovních událostí v daném roce a byly v rámci daného opatření navrhovány odměny pro mladé sportovce, kteří výjimečným způsobem reprezentovali město České Budějovice na celostátní, a nebo na mezinárodní úrovni. V neposlední řadě město podpořilo i investiční akce klubů, které byly zaměřeny na zkvalitnění zázemí sportovců a jejich tréninkové možnosti. Jako nové opatření bylo v roce 2019 schválen i příspěvek na sportovní činnost seniorů.

Sportovní komise se zároveň seznamovala se stavem sportovních zařízení na území města a zároveň i se stavem tělocvičných zařízení při městem zřizovaných školách. Navštívila tělocvičnu školy Oskara Nedbala, která zároveň slouží jako tréninková hala pro první tým VK Jihostroj. Dále se seznámila s halou pana Jaroslava Pouzara, hodnotila její provozuschopnost v porovnání s Budvar arénou a posuzovala i žádost klubu Českobudějovičtí lvi 2009 o mimořádný příspěvek z rozpočtu města. Zároveň se jednotliví členové vyjadřovali k možnosti vstupu města do vlastnictví této haly. 

V roce 2020 si bude Sportovní komise pokračovat ve své činnosti. Za TOP 09 bych rád otevřel možnost revize struktury jednotlivých opatření tak, aby lépe odpovídala současné struktuře podpory sportovních klubů a aktivit ve městě. 

Oldřich Souček, člen Sportovní komise

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme