Tomáš Bouzek: Sousoší na bývalých kasárnách prochází rekonstrukcí

18. 7. 2024

V současné době je restaurováno sousoší umístěné na atice budovy Hasičského záchranného sboru na Pražské třídě, bývalých dělostřeleckých kasáren. To má podobu původního znaku Královského města České Budějovice, který je držen dvěma rytíři v brnění, obohacené o motivy kanónů a dělových koulí.

„Během 130 let se na uměleckém díle z pískovce výrazně podepsal zub času a vlivem povětrnostních podmínek se začalo rozpadat, dokonce muselo být zajištěno ochrannou sítí. Proto jsem velmi přivítal, že se provozovatel areálu rozhodl pro restaurování celé skulptury. Pokud by se nám nepodařilo tohle sousoší zachránit, tak by to byla nenapravitelná škoda. Jde, mimo jiné, o jedno z posledních ztvárnění znaku města, který Budějovice používaly v letech 1648 až 1932. Mám samozřejmě velkou radost, že záměr rekonstrukce této památky z roku 1895 našel podporu v městském rozpočtu,“ uvedl náměstek primátorky pro památkovou péči Tomáš Bouzek.

Odborných prací se ujala akademická sochařka Nina Jindřichová. Sousoší je velmi rozměrné. Na délku měří 4 a na výšku 2,5 metru. 

„Jako hasič mám odslouženo více než 30 let a v bývalých kasárnách jsem strávil velkou část svého života. Velmi proto oceňuji přístup vedení Hasičského záchranného sboru, které se zasloužilo o záchranu téhle památky, která k Budějovicím prostě patří,“ dodal náměstek primátorky Lubomír Bureš, emeritní ředitel HZS Jihočeského kraje.

Celkový rozpočet rekonstrukce je 448 000,- Kč, příspěvek města je 250 000,- Kč. Práce budou ukončeny v říjnu tohoto roku.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme