Inventura sociální politiky

Je sociální péče opravdu sociální? Víc, než si myslíte

Ministr Jaromír Drábek: „Vydali jsme se cestou reforem a to není nikdy jednoduchá cesta. Při rekapitulaci patnácti měsíců mého působení v čele resortu MPSV mohu říci, že se snažím v maximálně možné míře naplňovat všechna opatření, k nimž jsem se přihlásil. V nadcházejícím roce se ve své agendě hodlám věnovat zejména oblasti sociálně-právní ochraně dětí a rozvoji alternativních zařízení pro děti předškolního věku. Neustoupil jsem v tom, že stát má pomáhat potřebným. Sociální sítí ale musí propadnout ti, kteří na systému pouze parazitují.“

Sociální reforma

Jednodušší systém výplaty dávek a lepší zacílení. To je nová sociální reforma, která snižuje náklady a přitom neohrožuje ty nejpotřebnější. Cílíme na ty, kteří pomoc skutečně potřebují.

Nový systém dávek

Posílili jsme kontroly proti zneužívání dávek. Jsme v terénu a díváme se i na majetek žadatelů.  Letos jsme prověřili více než 5 tisíc firem ve speciálních kontrolách a zjistili jsme, že stovky lidí pracují načerno. Odhadujeme, že tím státu uniká ročně až pět miliard korun. Chceme i proto dávky vyplácet na jediném místě a omezit jejich zneužití třeba i novým systémem karet. V boji s nelegálním zaměstnáváním radikálně přitvrzujeme.

Péče o předškolní děti

Připravujeme zákony, které podpoří alternativní zařízení v péči o předškoláky, které rodinám chybí.

Práce a rodina v souladu.

Rodiče jsou ti, kteří si mají vybírat, jak vysoký bude jejich rodičovský příspěvek a jak dlouho ho budou dostávat. Peníze od státu neztratí, ani když dvouleté a starší dítě půjde do školky.

Pěstounská péče

Chystáme radikální změnu v péči o opuštěné děti. Chceme více pěstounů a žádné ústavy. Uděláme do tří let vše pro to, aby nejmenší děti nemusely žít v kojeneckých ústavech.

Úspory, úspory, úspory

Reformujeme a spoříme peníze státu a lidí. Namísto 77 samostatných úřadů práce se stovkami poboček například vznikne 14 krajských poboček a 409 kontaktních pracovišť s nižšími náklady, ale stejnými službami. Jen na provozu tak naše ministerstvo ušetřilo stovky milionů korun a bude pokračovat i v příštím roce.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme