Vláda schválila návrh novely zákona o zdravotních službách. Zefektivní zřizování pohotovostí a posílí práva pacientů

12. 9. 2024

Vláda na svém dnešním jednání schválila návrh komplexní novely zákona o zdravotních službách. Ta přináší zásadní změny v oblastech pohotovostních služeb, práv pacientů, zdravotní péče o děti, duchovní péče či dobrovolnictví ve zdravotnictví. To vše bude mít pozitivní dopad především na pacienty, zvýšená ochrana se ale týká i poskytovatelů.

„Novela přináší významné benefity především pro pacienty, ale i poskytovatele. Nově přesouváme odpovědnost za organizaci a zajištění pohotovostních služeb z krajů na zdravotní pojišťovny, protože ty mají povinnost a více kompetencí k zajištění náležité dostupnosti zdravotních služeb. Tím zároveň dojde k výraznému odbourání administrativní zátěže dopadající na krajské úřady,“ řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Novela také přináší posílení ochrany pacientů před nezákonnými poplatky. Pacient tak bude lépe informován o ceně poskytovaných zdravotních služeb, tato informace bude závazná, stejně tak ceník poskytovaných zdravotních služeb. Například jakýkoliv pokus o požadování úhrad za služby již hrazené z veřejného zdravotního pojištění bude nově považován za přestupek s možností vysoké pokuty.

Novela rovněž přináší úpravu center komplexní péče o děti, která jsou zaměřena na poskytování komplexních zdravotních služeb dětem s dlouhodobým zdravotním problémem. Posiluje také ochranu práv pacienta a jeho postavení při poskytování zdravotních služeb. Jde hlavně o ochranu zvláště zranitelných skupin pacientů (dětských pacientů, pacientů s ustanoveným opatrovníkem, pacientů, na nichž bylo spácháno domácí nebo sexuální násilí či pacientů omezených na svobodě).

Zásadní je i zakotvení nemocničních ombudsmanů, díky kterému budou moci poskytovatelé zdravotní péče a krajské úřady efektivně řešit stížnosti a podněty pacientů již přímo v nemocnicích. Další důležitou změnou je zajištění zpřístupnění zdravotnické dokumentace pacientům v případě náhlého přerušení činnosti poskytovatele, přičemž krajský úřad bude mít nově možnost tuto dokumentaci převzít i bez součinnosti poskytovatele a tím tuto dokumentaci zpřístupnit pacientům.

Na záznam z tiskové konference vlády k schválení novely zákona o zdravotních službách se můžete podívat zde.

Štítky
Osobnosti: Vlastimil Válek
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme