TOP 09 drží své slovo. Korespondenční volba prošla Senátem

22. 8. 2024

„Konečně napravujeme letitou ostudu vůči našim krajanům, kteří byli omezováni ve svých ústavních právech,“ sdělil na tiskové konferenci před začátkem jednání místopředseda Senátu Tomáš Czernin. Se slibem přijetí korespondenční volby vstupovala TOP 09 v roce 2021 do vlády. A tento slib občanům je opět blíže ke svému splnění. Za přispění senátorů za TOP 09 totiž novela prošla hlasováním v horní komoře Parlamentu.

„Právo volit je jedno ze základních občanských práv. Těší mě, že v tomto ohledu byla TOP 09 čitelná dlouhodobě. První návrh korespondenční volby jsme připravili už v roce 2015. Tehdy z pera současného ministra pro vědu, výzkum a inovace Marka Ženíška,“ připomněl místopředseda Senátu Tomáš Czernin„Velmi mě v této souvislosti těší, že i v Senátu měla korespondenční volba jasnou podporu. Česká republika díky ní nebude patřit mezi poslední evropské země, které svým občanům možnost volit korespondenčně odepírají,“ pokračoval.

Ke korespondenčnímu hlasování použijí voliči dvě obálky. Do jedné z nich umístí svůj volební lístek, ke kterému v doručovací obálce přidají identifikační lístek. Tím proběhne kontrola, zda je volič zapsán na zvláštním seznamu voličů.

„Přiznám se, že nerozumím obavám některých občanů a také svých kolegů senátorů, kteří právě korespondenční volby odmítají. Podívejme se do zemí EU. Až na několik výjimek jako Chorvatsko, Malta či Francie, kde se však může volit ze zahraničí on-line, korespondenční volby mají a jsou zcela funkční. O žádném falšování výsledků nemůže být řeč. I sousední Slovensko přijalo zákon v roce 2004, tedy před dvaceti lety. Vždyť nevymýšlíme nic nového, jen doháníme naše sousedy,“ prozradil senátor Herbert Pavera„A už bylo na čase! Vždyť Senát schválil a do Poslanecké sněmovny poslal podobný návrh už před třemi lety na podzim,“ doplnil Pavera, který v podzimních volbách obhajuje mandát senátora v opavském obvodu.

„Schválením korespondenční volby odpovídáme na hlasy Čechů, kteří v zahraničí pracují nebo přechodně studují. Výraznou měrou přispíváme k tomu, že právě pro ně nebudou volby spojované jen s ekonomickou zátěží. Bez zbytečně vynaložených peněz za letenky a ubytování do míst se zastupitelským úřadem nebo českým velvyslanectvím. Pro tuto novelu zákona jsem zvedl ruku s velkou chutí, protože pokud jsme v Senátu čekali na nějaký návrh zákona z Poslanecké sněmovny, je to právě tento. Korespondenční volba do 21. století patří,“ uzavřel 1. místopředseda senátorského klubu ODS a TOP 09 Jan Grulich.

Přijatý návrh zákona počítá s tím, že Češi v zahraničí budou mít korespondenční hlasování k dispozici už v době voleb do Poslanecké sněmovny, které proběhnou na podzim roku 2025.

Markéta Volfová, tisková mluvčí TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme