Senátoři TOPky vyslovili souhlas se jmenováním soudců Ústavního soudu. Ruku zvedli také pro senátní návrh na udělení nebo propůjčení státních vyznamenání

20. 6. 2024

Na programu 25. schůze Senátu Parlamentu České republiky se jeho členové věnovali schválení návrhů na udělení státních vyznamenání. Hlavním bodem jednání pak bylo vyslovení souhlasu s jmenováním soudců Ústavního soudu na žádost prezidenta republiky Petra Pavla. Tento návrh i další body jednání prošly i díky hlasům senátorů za TOP 09.

Na nejvyšší státní vyznamenání České republiky Řád Bílého lva je nominováno celkem 12 osobností. V Den vzniku samostatného československého státu 28. října jej prezident udělí českému malíři Alfonsu Maria Muchovi nebo plukovníkovi in memoriam Adolfu Opálkovi, jednomu ze skupiny parašutistů, kteří se podíleli na přípravě a provedení atentátu na Reinharda Heydricha.

„Muchův secesní obraz Ovoce a kompozice Slovanské epopeje, unikátní zpovědi slovanských národů, patří k dědictví českého národa. Nezapomínejme, že nešlo jen o českého malíře, ale o renomovaného grafika světového významu,“ soudí znojemský senátor Tomáš Třetina, který se den po 82. výročí úmrtí parašutistů Gabčíka a Kubiše neubránil i vzpomínce na Adolfa Opálku. „Jde o jednoho z hrdinů, který se odmítl podvolit nacistickému útlaku a do posledních chvil svého života stál v přední linii boje za svobodu a nezávislost českého národa. Budu rád, když jeho jméno v budoucnu neponese jen jedna z ulic v Moravském Krumlově, ale také nejvyšší státní vyznamenání.“

Senátoři projednali také žádost Petra Pavla ke jmenování soudců Ústavního soudů. Dvě volná místa obsadí profesor Jiří Přibáň a doktor věd Tomáš Langášek.

„Mluvíme zde o respektovaných autoritách s bohatými zkušenostmi v oblasti judikatury. Jiří Přibáň je nejen schopný akademik a cenný teoretik, ale zároveň veřejný intelektuál, kterému je obhajoba právního státu a české demokracie vlastní. Co se týče Tomáše Langáška, jde nepopiratelného znalce v oblasti judikatury Ústavního soudu, který se v jeho prostorech pohyboval od roku 2003 jako asistent jeho tehdejšího předsedy Pavla Rychetského. Jejich profesní erudice předpokládá, že ochrana ústavnosti bude v dobrých rukou,“ okomentoval jejich nominaci senátor obvodu Rychnov nad Kněžnou Jan Grulich.

Tiskové oddělení TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme