Senátoři TOPky prosazují důležité změny. Redefinice znásilnění, ochrana nejkvalitnější zemědělské půdy i lepší dostupnost zubních lékařů prošly našimi hlasy

30. 5. 2024

Senátoři se na své 24. schůzi věnovali podmínkám získání způsobilosti k výkonu lékařské praxe, ochraně nejkvalitnější zemědělské půdy nebo novele trestního zákoníku, jehož součástí je redefinice znásilnění. I pro tyto body zvedli ruku zákonodárci za TOP 09.

NE znamená NE. Takto jasně se česká legislativa postaví ke znásilnění. Svým přísnějším přístupem se přidá k Dánsku, Švédsku, Belgii nebo Německu. Novela, která prošla Senátem, výrazně zlepšuje přístup ke spravedlnosti.

„Už z názvu „znásilnění“ se můžeme domnívat, že musí jít pouze o násilný čin. A to není správně. Zde jde o lidskou důstojnost, která může být porušena i ve chvíli, kdy se nedokážeme bránit. Tato novela dále zpřísňuje některé tresty a ve větší míře chrání děti, u kterých se do budoucna nebude nedůstojně zkoumat bezbrannost, ale je jasně dán věkový limit 12 let. Ve věci znásilnění jsou statistiky neúprosné. V minulém roce oběti nahlásili 900 případů znásilnění, podle odhadů jde však o 5 až 10 procent případů. Takové číslo je zkrátka děsivé. Novelu potřebujeme,“ tvrdí senátor za obvod Rychnov nad Kněžnou Jan Grulich.

Jasné stanovisko zaujali senátoři za TOP 09 i k ochraně zemědělského půdního fondu. Změna zákona reguluje, případně přímo zakazuje výstavbu logistických a nákupních ploch na té nejcennější půdě, kterou Česko má a které stále ubývá. Takto definovaná novela pamatuje na její ochranu, staví se proti znečišťování a degradování půdního fondu a přispívá k nezbytné ochraně životního prostředí.

„Velmi si vážím, že se pan ministr životního prostředí věnuje především ochraně bonity půdy 1 a 2. Chci ale upozornit na to, že někteří investoři se snaží změnit bonitu. Už jsem na to upozorňoval i ministra zemědělství, že k tomu může docházet. Byl bych rád, aby si to státní správa a jednotlivá ministerstva pohlídala, aby nedocházelo k svévolné změně bonity, aby se na půdě, které je velmi důležitá pro pěstování rostlin, nestavělo,“ okomentoval návrh opavský senátor Herbert Pavera.

Hlasováním Senátu prošel také návrh zákona, kterým se upravují podmínky získávání a uznávání odborné či přímo specializované způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání lékaře, zubního lékaře a farmaceuta.

„Nedostatek lékařů vnímám jako velký problém. Snažil jsem se ho jako starosta Moravského Krumlova řešit různými pobídkami, přesto se do města vzdáleného 30 kilometrů od rakouských hranic nepodařilo dostat české doktory a jakkoli je motivovat. Máme sedm zubařů, všichni jsou v důchodovém věku. Nejde jen o ně, ale také o pediatry, gynekology a další odborníky, kterých se městu s rozšířenou působností nedostávají. Proto jsem přivítal zájem ukrajinských lékařů a zubařů. Jsem v jejich péči a nemohu si je vynachválit. Ze své osobní zkušenosti tento zákon podporuji,“ řekl na schůzi znojemský senátor Tomáš Třetina.

MARKÉTA VOLFOVÁ, TISKOVÁ MLUVČÍ TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme