Předsedkyně Sněmovny vyzvala v USA členy NATO k další pomoci bránící se Ukrajině

10. 7. 2024

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová se zúčastnila setkání čelných představitelů parlamentů zemí NATO ve Washingtonu, D.C. Ve svém příspěvku apelovala za intenzivnější podporu bránící se Ukrajiny. O prohloubení politických a ekonomických česko-amerických vazeb pak jednala se zástupci Kongresu i organizací American Friends of the Czech Republic. Setkání zákonodárců se uskutečnilo v předvečer summitu hlav států NATO.  

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová se v čele parlamentní delegace zúčastnila setkání šéfů zákonodárných sborů Severoatlantické aliance.

Naše země vede muniční iniciativu, jejímž cílem je doručit Ukrajinským obráncům do konce roku půl milionu dělostřeleckých granátů. Evropské státy už od začátku války Ukrajině poskytly společnou pomoc ve výši takřka dva a půl bilionu korun. Všichni ale musíme udělat ještě mnohem více. Ukrajinská porážka by totiž pro celý náš kontinent znamenala naprostou katastrofu. Ruská agrese ovšem není jen evropským problémem. Jsem proto ráda, že americký Kongres chápe naléhavost situace, čehož nejpádnějším důkazem je nedávné přijetí balíku hospodářské a vojenské pomoci Kyjevu,“ uvedla předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová v projevu o aktuálních bezpečnostních výzvách.

Ve svém vystoupení paní předsedkyně také ostře odsoudila včerejší ruský raketový útok na dětskou nemocnici v ukrajinské metropoli. „Barbarská, brutální agrese proti těm nejzranitelnějším odhaluje skutečnou podstatu dnešního ruského režimu,“ doplnila.

V rámci pracovního programu jednala paní předsedkyně ve Washingtonu i se členy amerického Kongresu a absolvovala též pracovní schůzku s vlivným krajanským spolkem American Friends of the Czech Republic.

Česko-americké vztahy jsou dnes v řadě oblastí na jedné z nejlepších úrovní v našich moderních dějinách. Na jednání v Kongresu jsem proto otevřela i otázku získání obchodních víz typu E1, které by výrazně usnadnily přístup našim podnikatelům na perspektivní americký trh a tím ještě prohloubily naše vzájemné ekonomické vazby,“ dodala předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Českou parlamentní delegaci tvořili dále předseda senátního Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Pavel Fischer a vedoucí Stálé delegace Parlamentu do Parlamentního shromáždění NATO poslanec Jiří Horák. Setkání čelných zákonodárců se v hlavním městě USA uskutečnilo v předvečer summitu hlav států NATO.

Je doslova životně důležité, že v roce, kdy si naše země připomíná čtvrtstoletí od vstupu do nejsilnější obranné aliance na světě, plní naše vláda svůj dlouhodobý závazek a přispíváme na společnou obranu smluvená 2 procenta HDP,“ uzavřela předsedkyně Markéta Pekarová Adamová.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme