Předsedkyně Sněmovny jednala ve Vilniusu o bezpečnostní spolupráci a navštívila české vojáky

15. 5. 2024

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová začala svou pracovní cestu po Pobaltí návštěvou Litvy. O společných bezpečnostních otázkách tam jednala s předsedkyní parlamentu Viktorijí Čmilytė-Nielsen, premiérkou Ingridou Šimonytė i ministrem zahraničí Gabrieliusem Landsbergisem. Navštívila rovněž vojenský výcvikový prostor, kde působí i české jednotky v rámci východního křídla NATO.  

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová zahájila svou oficiální návštěvu baltských zemí v litevském Vilniusu. V tamním parlamentu jednala s jeho předsedkyní Viktorijí Čmilytė-Nielsen.

„Naše země pojí nejen hluboké historické kořeny, ale především společné liberálně-demokratické hodnoty, prozápadní orientace, zkušenost s útlakem, ztrátou svobody i úspěšným úsilím o její znovuzískání. Tím nejdůležitějším ovšem je naše společná schopnost a ochota na základě těchto hodnot aktivně jednat a uskutečňovat je v praxi,“ uvedla během jednání předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Pracovní program zahrnoval také setkání s předsedkyní litevské vlády Ingridou Šimonytė a ministrem zahraničních věcí Gabrieliusem Landsbergisem. „Právě naše vlády patří k těm, které se dlouhodobě intenzivně snaží bránící se Ukrajině pomoci zbraněmi, humanitární pomocí i přesvědčováním dalších partnerů. Jsem také vděčná, že Litva podporuje naši iniciativu získávat a dodávat tolik potřebnou munici ukrajinským obráncům ze třetích zemí,“ dodala předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Sněmovní delegace, jejíž součástí je i předseda Výboru pro evropské záležitosti Ondřej Benešík, poté pokračovala návštěvou vojenského výcvikového prostoru, kde aktuálně slouží i české ozbrojené jednotky v rámci koordinovaných aktivit posílené předsunuté přítomnosti východního křídla Severoatlantické aliance.

„Naše vojenská přítomnost v Pobaltí hraje klíčovou strategickou roli při odrazování ruské expanze na západ. Společnými silami zde vytváříme silnější, odolnější a bezpečnější celou Alianci. Jsem nesmírně ráda, že jsem našim vojákům za jejich nasazení dnes mohla osobně poděkovat,“ doplnila za závěr předsedkyně Markéta Pekarová Adamová.

Sněmovní delegace se z Litvy následně přemístila do Rigy, kde ji čeká jednání s čelnými představiteli lotyšského zákonodárného sboru a vlády.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme