Předsedkyně Sněmovny jednala s šéfkou slovinského Národního shromáždění o otázkách rozšíření EU

6. 5. 2024

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová přijala předsedkyni slovinského Národního shromáždění Uršku Klakočar Zupančič. Hlavním tématem společného jednání byla aktuální problematika rozšiřování Evropské unie o Ukrajinu, Moldavsko a země západního Balkánu. Obě předsedkyně se shodly, že významnou úlohu v celém procesu může sehrát i sdílení zkušeností s přístupovými jednáními mezi stávajícími členy Unie a zeměmi na členství aspirujícími.  

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová dnes dopoledne přijala předsedkyni Národního shromáždění Slovinské republiky Uršku Klakočar Zupančič.

Ukrajina, Moldavsko či země západního Balkánu stojí dnes před branami Evropské unie. Její rozšíření bude oboustranně výhodné, pokud ovšem aspirující státy splní veškeré náležité podmínky. Pro ně bude přijetí do rodiny členských zemí Unie znamenat těsnější politické a ekonomické přimknutí k Západu, pro nás všechny pak posílení o významné spojence v klíčovém regionu. Jde tedy o naši společnou geostrategickou prioritu,“ uvedla předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová

Slovinsko stejně jako Česká republika vstoupilo do Evropské unie 1. května 2004.

S paní předsedkyní jsme se jednoznačně shodly, že je nezbytně nutné podporovat proces rozšiřování EU o další aspirující členy např. prostřednictví přenosu zkušeností a znalostí, které naše vlastní země získaly před více než dvaceti lety během závěrečné etapy dlouhých přístupových vyjednávání,“ doplnila pak předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová. Ta na samý závěr společného jednání obdržela od své slovinské kolegyně pozvání na reciproční návštěvu v Lublani. 

V rámci návštěvy slovinské parlamentní delegace se navíc k bilaterárnímu jednání sešli parlamentní kancléři Martin Plíšek a Uršula Zore Tavčar. Probrali spolu možnosti spolupráce v oblasti fyzické a kybernetické bezpečnosti, při zavádění nových informačních systémů a v oblasti organizace parlamentní agendy. Domluvili se na vzájemné výměně expertů, kteří by tuto spolupráci blíže připravili.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme