Předsedkyně PS: Tchajwanská polovodičová mise je pro nás skvělou příležitostí k podpoře investic

28. 8. 2024

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová zahájila v dolní komoře Parlamentu investiční seminář tchajwanské polovodičové mise. Ta je výsledkem dosavadních vynikajících česko-tchajwanských vztahů. Seminář si klade za cíl usnadnit tchajwanským firmám investovat ve strategicky klíčovém sektoru polovodičů a pomoci propojit je s jejich potenciálními českými obchodními partnery.  

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová zahájila v dolní parlamentní komoře specializovaný investiční seminář pro účastníky tchajwanské polovodičové mise v České republice.

Naše loňská mise na Tchaj-wan pomohla nejen českým firmám otevřít dveře na tamní perspektivní trhy, ale dokázala k nám přilákat i jednu z nejpočetnějších delegací tchajwanských podnikatelů. Intenzivnější vzájemné kontakty zároveň přispívají k vytváření stále propojenější sítě průmyslových i akademických partnerství v rámci strategicky významného dodavatelského řetězce polovodičů. Z toho pak těží uživatelé u nás i na Tchaj-wanu a naše společnosti se stávají odolnějšími. Nejde o neprobádanou oblast. Tchaj-wan již nyní patří k nejvýznamnějším investorům u nás. Investice v oblasti polovodičů mají vysokou přidanou hodnotu a povedou k vytvoření nových kvalifikovaných pracovních míst,“ uvedla předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Seminář ve Sněmovně delegátům přiblížil konkrétní možnosti čerpání prostředků z evropských fondů, aktuální nastavení investičních pobídek, povolovací procesy, režim udělování víz, zakládání firem v České republice, jakož i problematiku evropských regulací včetně požadavku na zodpovědný a udržitelný přístup k investování a podnikání. Potenciální investoři v rámci své návštěvy navštíví i Ústecký a Jihomoravský kraj.

Tchaj-wan je pro Českou republiku klíčovým partnerem. Sdílíme s ním společné hodnoty a zároveň je světovou velmocí v oblasti polovodičů a vyspělých technologií. Jsem hrdý na to, že můžeme rozvíjet naše vzájemné vztahy v oblasti vědy, výzkumu a inovací. Tato spolupráce přináší obrovské příležitosti pro český průmysl a výzkumnou sféru,“ doplnil ministr pro vědu, výzkum a inovace vlády ČR Marek Ženíšek.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme