Ministerstvo zdravotnictví, předsedkyně Poslanecké sněmovny a RunCzech se letos opět spojují v propagaci přínosů běhání a sportu

Sport a běhání je funkční prevencí proti různým onemocněním. Pravidelným pohybem se zvyšuje fyzická i psychická odolnost. A právě z těchto důvodů se Ministerstvo zdravotnictví České republiky i letos propojuje s organizací RunCzech, která pořádají největší běžecké závody v republice. Jedním z nich je i Pražská štafeta 25. a 26. června na pražském Výstavišti před Průmyslovým palácem, jejíž součástí je i Medical Cup, který odstartuje ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

13. 6. 2024

Již druhý rok po sobě ministr zdravotnictví převzal záštitu nad závody RunCzech a u příležitosti 30 let od prvního Pražského mezinárodního maratonu také odstartuje Medical Cup v rámci Pražské štafety. Medical Cup je určen všem lékařům, zdravotníkům, sestřičkám a dalším pracovníkům ve zdravotnických zařízeních a také členům Integrovaného záchranného systému. Právě na tuto akci chce rovněž ministerstvo zdravotnictví upozornit, propagovat a postaví rovněž vlastní tým.

„Podpora pohybu je pro ministra naprostou nezbytností, protože zdravý pohyb je nesmírně efektivní prevencí, která člověku šetří zdraví a českému zdravotnictví prostředky. Sám se v tomto směru snažím jít příkladem, pravidelně běhám a jsem velkým příznivcem toho, co RunCzech už 30 let v České republice dělá. Proto je moje záštita, stejně jako loni, samozřejmostí,“ uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Ministerstvo zdravotnictví a Poslanecká sněmovna tím navazují na dlouhodobou podporu běhání jako funkční prevence proti řadě onemocnění. Tato podpora probíhá mj. skrze akce jako jsou národní kampaň Aktivní září ve Sněmovně, kdy se Ministerstvo zdravotnictví a Poslanecká sněmovna připojily k iniciativě Nadačního fondu Aktivní Česko. Doplňuje to také fungování Mezirezortní pracovní skupiny pro rozvoj pohybových aktivit na Ministerstvu zdravotnictví, která je platformou pro podporu pohybových aktivit ze strany státní správy, sportovních organizací a odborných lékařských společností.

„Sport a pohyb obecně jsou pro naše fyzické zdraví i psychickou pohodu naprosto zásadní. Sedavý způsob života je možná na první pohled pohodlnější, ale poznatky lékařů a vědců jasně ukazují, že pouze vede k následnému „běhání po doktorech“. Než běhat po doktorech, běhejme raději pravidelně pro zdraví. Ostatně všichni ministři naší strany jsou nadšenými amatérskými běžci a jdou tedy ostatním příkladem,“ doplnila předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Akcí pořádaných organizací RunCzech se za 30 let jejího fungování zúčastnilo více než 1,3 milionu lidí. Výrazně se na ní negativně podepsala pandemie covid, ale čísla se postupně vrací. RunCzech také dlouhodobě spolupracuje s neziskovými organizacemi a charitami, kterým pomáhá upozornit na daný problém, či přímo získat peníze, což dává běhu nejen zdravotní, ale i charitativní dimenzi.

Situace v Česku není příznivá, každoročně přibývá počet lidí s obezitou nebo s cukrovkou, rostou také různé psychické problémy u obyvatel. Nejlepší prevencí proti tomu je právě pravidelné běhání a aktivní životní styl. To je základní apel organizátorů z RunCzech, který dlouhodobě prezentují také na svých závodech nebo různých projektech. Například pravidelným doprovodným programem maratonů nebo půlmaratonů je dm rodinná míle, při které startují rodiče s dětmi. Oblíbený je také Juniorský maraton, štafetový závod určený pro střední školy.

„Snažíme se běh propagovat jako jednu z nejdostupnějších fyzických aktivit a životní styl s velkými zdravotními přínosy. Letos slaví RunCzech 30 let a našich akcí se za tu dobu zúčastnilo přes 1,3 milionu závodníků všech věkových kategorií. Neděláme ale jen závody, ale pořádáme i tréninky pro zájemce či běhy pro děti a mládež. Našeho juniorského maratonu se jen letos zúčastnilo přes 2500 středoškoláků. Moc děkujeme ministru zdravotnictví a předsedkyni Poslanecké sněmovny za podporu našich aktivit,“ uzavřel Jiří Nečásek, marketingový ředitel RunCzech.

„Běh neposiluje jen fyzické, ale také duševní zdraví. Při trénincích se pravidelně setkávám s lidmi, kterým běh pomáhá ventilovat jejich problémy v osobním či profesním životě a po každém tréninku se díky tomu cítí pod menším tlakem a odcházejí spokojenější. Na výbězích jsem také svědkem toho, že běh smývá generační rozdíly, vytváří nová přátelství a obnovuje sociální kontakty narušené během pandemie covidu-19,“ uzavřela Eva Vrabcová Nývltová, manažerka RunCzech Racing Teamu, pětinásobná olympionička a trenérka.