Ministerstvo zdravotnictví dohodu s odbory a Českou lékařskou komorou plní, nicméně je otevřeno dalším jednáním

25. 9. 2024

Ministerstvo zdravotnictví dnes informovalo novináře o aktuálním stavu plnění dohody z 8. prosince loňského roku. Dohoda je splněna ve všech bodech včetně odměňování zdravotníků. V reakci na nové požadavky odborů a Českou lékařskou komorou bude na zítřejším jednání představen konkrétní návrh modifikovaný o další požadavky.

Ministerstvo zdravotnictví plní všechny závazky vyplývající z dohody uzavřené za účasti předsedy vlády dne 8. prosince 2023 mezi Všeobecnou zdravotní pojišťovnou, zdravotnickými odbory a Českou lékařskou komorou. V souladu s touto dohodou byly realizovány kroky v oblasti pracovních podmínek, vzdělávání a odměňování zdravotníků tak, jak byly domluvené v prosincové dohodě.

„Zavázali jsme se k plnění prosincové dohody a tu plníme. Navzdory tomu, že byly zástupcům zdravotnických odborů a České lékařské komory předloženy návrhy splňující všechny body dohody, objevily se z jejich strany požadavky nové. Ty byly v maximální možné míře zapracovány. Nový návrh účastníkům jednání představíme zítra,” řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek a doplnil, že vnímá požadavky všech účastníků jednání a předkládaná varianta je v tuto chvíli z finančního pohledu maximem možného.

Zároveň byla představena data k počtům zdravotníků i nových absolventů lékařských a nelékařských oborů, vývoji jejich příjmů či vývoji financování regionálních nemocnic i zdravotnictví jako celku. Ta jednoznačně ukazují, že kroky učiněné Ministerstvem zdravotnictví v posledních letech povedou v následujícím období ke zlepšení napříč oblastmi, ať už jde o regionální nemocnice i jejich financování, personální stabilitu zdravotníků a jejich odměňování a vzdělávání. Fakulty mají dostatečné kapacity a podporu, o klíčové obory narůstá zájem. To povede rovněž ke změně demografické situace zdravotníků.

„Data jasně potvrzují, že drtivá většina absolventů zdravotnických oborů zůstává v České republice a daří se zvyšovat kapacity pro lékařské i nelékařské zdravotnické obory. Nové absolventy je ale dále nutné směřovat do potřebných oborů a segmentů péče jako je praktické lékařství, psychiatrie a další obory,” řekl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR Ladislav Dušek.

Ministerstvo bude nadále pokračovat v jednáních se všemi zúčastněnými stranami s cílem dosáhnout dohody o sjednocení odměňování, která bude dlouhodobě udržitelná a přínosná pro celý zdravotnický systém v České republice.

Štítky
Osobnosti: Vlastimil Válek
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme