Budoucnost naší země není socialistická, ale sociálně citlivá. Projev Markéty Pekarové Adamové na sjezdu KDU-ČSL

18. 10. 2024

Krásné dopoledne, dámy a pánové,

Naše vztahy jsou jednoznačně prospěšné. Nejen pro nás samotné, ale na prvním místě především kvůli myšlence toho, co takové vazby přinesou zemi, ve které tak rádi spolu žijeme a společnými silami ji rozvíjíme. Tato spolupráce je úspěšná i přesto, že jsme během této cesty narazili na celou řadu překážek, které byly způsobeny vyšší mocí. Takových, se kterými jsme dopředu nepočítali. Ve vládě jsme třetí rok a z toho velký čas nám zabralo řešení právě těchto událostí, které nemohl nikdo z nás předjímat ani ovlivnit. Ať už to byly doznívající dopady pandemie, válka a spolu s ní vše, co způsobila, tedy velký příliv uprchlíků, energetická krize a z ní plynoucí inflace. To všechno byly věci, které před třemi a půl až čtyřmi lety nikdo neočekával. Ale my jsme obstáli a děláme, co je třeba.

Přestože bylo mnohdy potřebné některé věci dělat nad plán, jiné mimo plán, tak plníme i to, co jsme si předsevzali. K tomuto dni, po třech letech ve vládě, jsme splnili už dvě třetiny programového prohlášení. Do konce volebního období splníme devadesát procent, navzdory všem překážkám, o kterých jsem mluvila. Vypovídá to o tom, že jsme schopni vidět cíl, spolupracovat na cestě k němu a že z něj neuhneme. Tento směr však musíme udržet.

Pro nás všechny je nezbytné udržení sociálního smíru a já věřím, že zejména pro KDU-ČSL byl toto jeden z hlavních aspektů. Abychom nikoho nenechali na holičkách. Právě i proto jste v rámci vyjednávání o vládě usilovali o ministerstvo práce a sociálních věcí. A já jsem člověkem, který se této oblasti věnuje prakticky celou svojí profesní kariéru v politice. Proto zde musím vyzvednout, na tomto resortu se udělalo tolik, co za mnoho desetiletí předtím nikoliv. Ať už se jedná o digitalizaci, která je tak často zmiňována v pochvalných konotacích, tak i důchodovou reformu, která sice není populární a všichni za ní krvácíme. Také spousta dalších důležitých kroků v reformě sociálních dávek a věcí, pro jejichž reformu nenašel nikdo před námi odvahu. Za to, že tyto věci podporujete, Vám chci vyjádřit velké díky. Kroky naší vlády v oblasti sociální politiky považuji za nesmírně důležité pro Českou republiku. Zejména pro udržení sociálního smíru a pro budoucnost, která není socialistická, ale sociálně citlivá.

Při tom všem bychom neměli podle názoru TOP 09 zapomínat ani na podnikatele. Ti někdy těmi kroky nadšeni nejsou, ale přirozeně by měli být našimi podporovateli. I přes změny v zákoníku práce, nastavení nových pravidel pro dohodáře a další skupiny, při nichž firmy mohou nabýt dojmu, že je zatěžujeme byrokracií. A na tom chci, abychom pracovali v tomto roce, ale také v příštím volebním období, ve kterém jsem si jistá, že budeme opět spolu ve vládě.

My jsme toho spolu dokázali ale mnohem víc. Zmínila bych několik úspěšných kroků. Dokončili jsme digitalizaci mnoha věcí ve státní správě, spravíme i digitalizaci stavebního řízení. V těchto oblastech pokročili naši ministři i ve zdravotnictví, jeden s druhým spolupracují, takže v tomto směru máme hodně splněno. Rekordně jsme spolu investovali do infrastruktury, do bezpečnosti naší země. A v tomto trendu pokračujeme i v příštím roce. Je to nesmírně důležité pro rozvoj celé ekonomiky, ale i pro prosperitu, kterou zastřešuje právě bezpečí. Společně jsme seškrtali desítky a desítky povinností, jenže lidé to tolik necítí, a to mě mrzí, protože tohle chci zdůraznit, že se děje a že veškeré povinnosti jsou vykompenzovány mnoha jinými, které jsou zrušeny. V tomhle, prosím, vytrvejme, stejně jako v zeštíhlování státu, byť tam se nám to daří zejména na straně úředníků. Měli bychom v tom pokračovat.

Spolu jsme mnohé další projekty rozběhli. Ale teď nesmíme zastavit, ale naopak ještě zrychlit. Čeká nás náročný rok. Rok, ve kterém budeme pracovat na dokončení těch několika desítek procent programového prohlášení, ale také na přípravě na další volební období. Musíme připravit program, jednoznačnou vizi, kterou budou lidé vnímat jako tu, se kterou se umí ztotožnit. A za kterou budou ochotni jít. A na tom jsme připraveni spolupracovat i nadále SPOLU. Já jsem přesvědčená o tom, že i přes některé dílčí disharmonie, jak tady říkala Nina Nováková, nesmíme zapomenout, že když se do toho opřeme, tak jsou naše hlasy slyšet zcela jednoznačně.

Nezastavíme se ani v podpoře a uzdravení veřejných financí, ani v uzdravení sociálního či zdravotního systému, ale ani v uzdravení vzdělávání. Vzdělávání považuji za klíčovou oblast, které je třeba se v budoucnu věnovat. Podobně jako v podpoře vědy a inovací, do níž plyne čím dál více peněz. Stejně jako do zemědělství a průmyslu – do všech těchto oblastí musíme hodně investovat. V neposlední řadě bych chtěla připomenout, že i přes všechny ty krize, které tady máme, tak na jejich pozadí probíhá i krize klimatická. Díky za to, že můžeme všechny tyto věci společně řešit a posouvat dopředu. Díky za to, že nikdy nikdo neustrneme na místě.

Jako host tu nejsem od toho, abych Vám dávala jakékoliv rady. Jednu si přesto dovolím. Předsedkyní jsem teď v listopadu už pátým rokem, vždycky říkám jednu takovou nevyžádanou radu svým kolegům v rámci Topky. Je totiž nezbytné pokračovat v té pluralitě názorů a diskuzi, kterou máme uvnitř naších stran. Je to tou solí, která je součástí demokratických stran vždy. Ale naše síly nejsou bezedné a musíme si některé nechat i na to, abychom to, na čem jsme se dohodli, vysvětlili lidem, pro které to děláme. Děláme to pro voliče a oni musí vědět, k čemu jsme došli, co pro ně chceme, a kde je právě to, v čem jsme jim užiteční.

Jsme jedinou silou, jako koalice SPOLU, která v této zemi může konkurovat silnému hnutí ANO. A to říkám s plnou vážností. Jsme jedinou silou, která může porazit hnutí ANO, a to i v těch příštích volbách. Do voleb je rok, pojďme pracovat na tom, abychom toto dokázali. Abychom nešli slovenskou cestou.

Já Vám moc děkuji, bratranci a sestřenice, za to, že jste mě vyslechli. Přeji Vám úspěšný sjezd a těším se na jeho výsledek. Věřím, že budeme schopni spolupracovat i nadále v tak dobré, přátelské a konstruktivní atmosféře. Přeji všem, kteří budou zvoleni, hodně sil a zdraví do toho, co je čeká v těch následujících dvou letech. Není to období jednoduché, ale já vždycky říkám – dali jsme se na boj, musíme bojovat, a proto tady jsme.

Tiskové oddělení TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme