Benefity pro pacienty a zkrácení doby oddlužení. Senátoři TOP 09 se podepsali pod důležité zákony

11. 7. 2024

Změny v souvislosti s elektronizací zdravotnictví, zdravotnická dokumentace a telemedicína nebo vládní návrh zákona, kterým se mění zákon o úpadku a způsobech jeho řešení. I tyto návrhy zákonů zařadil Senát k projednání na své v pořadí 26. schůzi. Na jejich schválení se svými hlasy podíleli i senátoři za TOP 09. 

Součástí zákona o zdravotnických službách je definování takzvaných telemedicínských služeb a podmínek jejich používání. Norma zároveň nastavuje pravidla vedení zdravotnické dokumentace v elektronické podobě. Tato změna je potřebná v souvislosti s postupnou digitalizací zdravotnického systému. 

„Telemedicína neměla doposud v českém právním řádu své pevné ukotvení, proto nebylo jasné, jakým způsobem může pacient svolit k poskytnutí zdravotní služby, ale ani jak se tato služba vykazuje. Vládní návrh zákona tyto nejasnosti nejenom odstraňuje, ale navíc definuje podobu vedení digitální zdravotnické dokumentace lékařem tak, aby byla čitelná a srozumitelná,“ uvedl 1. místopředseda senátorského klubu ODS a TOP 09 Jan Grulich

„Mluvíme zde o zřejmém posílení možností a práv na straně pacienta. Využití videokonzultací totiž významně přispěje k usnadnění monitoringu těch z nás, kteří trpí chronickým onemocněním. Lékař může mimo jiné zákonně provést vyšetření, diagnostikovat pacientův stav a předepsat mu léky na dálku,“ dodal Jan Grulich, který v Senátu zastupuje obvod Rychnov nad Kněžnou.

Během odpoledního jednání Senát schválil také novelu insolvenčního zákona. Ta nově počítá se zkrácením doby oddlužení na tři roky a zahrnuje i nepodnikající fyzické osoby. Dosavadní pětiletá doba zůstává platná pro ty dlužníky, kteří byli v posledních 20 letech osvobození od placení pohledávek. Při posuzování plnění povinnosti dlužníka vezme insolvenční soud v potaz majetkové poměry dlužníka, jeho možnosti a schopnosti.

„Vítám, že jsme v Senátu schválili dobu oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky. Snížení doby oddlužení nepovede k nezodpovědnému zadlužování, ale spíše dlužníkům pomůže ke snížení psychického tlaku i jejich návratu do běžného života,“ poznamenal místopředseda Senátu za TOP 09 Tomáš Czernin.  

„Rozhodnutí o zkrácení doby oddlužení je jistě správným krokem. Naším úkolem ale nadále zůstává dělat takové kroky, aby se lidé do dluhových pastí vůbec nedostávali. To znamená zásadně posilovat prevenci a další úsilí směřovat do výuky finanční gramotnosti. A to nejenom na školách, ale ve všech věkových kategoriích,“ uzavřel senátor volebního obvodu Znojmo Tomáš Třetina

Tiskové oddělení TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme