Zvýšit platy ve státní sféře? ‚Muselo by se propouštět,‘ oponuje TOP 09

Vláda a odbory se stále nedohodly na případném zvyšování platů zaměstnanců ve veřejné sféře od září. Zdá se, že jasno nemá ani vláda. Návrh ministerstva práce na zvýšení u některých pracovníků odmítl resort financí s tím, že není jasné, kde by se na něj vzalo. „Pokud bychom chtěli někomu přidat, museli bychom propouštět,“ říká pro Český rozhlas Plus předseda rozpočtového výboru Miloš Nový v debatě s předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů Josefem Středulou. 

23. 8. 2024

Pane poslanče, říkáte, že česká ekonomika nemá na navyšování platů, které navrhuje jak ministerstvo práce a sociálních věcí, tak odbory. Proč ne?
Mé tvrzení, že česká ekonomika nemá na navýšení platů, se opírá o stav veřejných financí a státního rozpočtu. V současné době je naplánovaný deficit zhruba 250 miliard korun a budeme velmi rádi, když tento deficit vůbec bude dodržen.

Byl bych rád, kdyby rostly platy zaměstnanců ve veřejném sektoru, ale v tuto chvíli to bohužel není možné. Vedlo by to totiž k dalšímu prohloubení deficitu.

Propustit a zaplatit

Pane poslanče, uznal byste, že v některých odvětvích jsou výdělky až nedůstojné? Jak na to teď narazil pan předseda?
To vůbec nepopírám. Musíme si ale říct jednu věc. S hospodařením státu je to jak s hospodařením rodiny. A v případě, kdy má rodina vyšší výdaje než příjmy, tak to jde vždycky na úkor jejího zadlužování.

Není to tedy o žádné ideologii, ale o zdravém rozumu, na který se pan předseda odvolává. Nepopírám, že by platy zaměstnanců ve veřejném sektoru neměly být vyšší. Ale jediný způsob, jak toho v tuto chvíli dosáhneme, je snižování počtu zaměstnanců veřejného sektoru.

Takže pokud bychom propustili třeba deset procent zaměstnanců veřejného sektoru, tak by to vytvořilo prostor pro navyšování platů.

V kterých oblastech byste propouštěl, pane poslanče? Můžete být konkrétní?
V podstatě napříč celým veřejným sektorem. Já osobně znám situaci, která je ve školství, a tam tyto možnosti právě jsou.

Propouštěl byste tedy ve školství?
Například. Ale jak říkám, v celém státním sektoru je na to prostor.

Kvalita služeb

Pane poslanče, nemáte obavu, že v některých oblastech veřejné sféry nebo ve státních službách může být situace už tak vážná, že je ohrožena kvalita služeb ze strany státu? Protože v tomto duchu neargumentuje jenom předseda odborů, ale i ministr práce Marian Jurečka.
Nejprve se musím velmi důrazně ohradit proti slovům předsedy, že se TOP 09 podílela na zrušení superhrubé mzdy. To jde na úkor ODS a hnutí ANO, nikoliv TOP 09.

Co říká pan předseda, je naprostý ekonomický nesmysl. Pokud bychom znovu zavedli superhrubou mzdu, tak to znamená, že zaměstnanci budou odvádět více na daních. Tím pádem pan předseda chce, abychom jim na jedné straně přidali, ale na té druhé jim je odváděli tím, že budou platit vyšší daně.

Pan předseda narážel i na hospodaření s dalšími prostředky už za této vlády a byl kritický i k tomu. Nemáte obavu, že už v některých oblastech může být ohrožena kvalita služeb, které stát poskytuje občanům?
V situaci, kdy stát hospodaří deficitně, je jasné, že kvalita některých služeb musí jít dolů. Uznávám, že v některých oblastech může být ta situace kritická, ale znovu opakuji, že růst platů je možný pouze v případě, že snížíme počet státních zaměstnanců.

Tedy byste jenom propouštěl? To je váš recept na současnou situaci?
To je recept na krátkodobé řešení. To dlouhodobé samozřejmě spočívá ve zvýšení ekonomického výkonu a růstu hrubého domácího produktu, ale to je běh na dlouhou trať.

A o to se vláda zasazuje jak?
Například zdravým konsolidačním balíčkem, který má veřejné finance postavit na zdravé základy.

Celý rozhovor předsedy rozpočtového výboru Miloše Nového s předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů Josefem Středulou si můžete poslechnout zde.

Štítky
Osobnosti: Miloš Nový
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme