Ženíšek: Výroky, které vadí Rusku, říkejme hlasitěji

2. 6. 2015

(editovaný přepis rozhovoru s místopředsedou TOP 09 Markem Ženíškem)

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Je mužem, který se stal osobou nežádoucí pro Ruskou federaci. Aspoň tedy pro současnou vládní garnituru, která ho zařadila na sankční seznam lidí, které na svém území nechce. Jak by měla reagovat vláda a celá Evropská unie? Ta se sama snaží vypořádat s přílivem osob. Jak by se k tomu měla postavit? Zeptám se poslance a místopředsedy TOP 09 Marka Ženíška, který přišel do dnešního Interview, dobrý podvečer.

Marek ŽENÍŠEK, poslanec, místopředseda strany /TOP 09/

Dobrý večer.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Budou vám cesty do Ruska chybět? Vy už jste řekl v médiích, že to máte v Rusku rád.

Marek ŽENÍŠEK, poslanec, místopředseda strany /TOP 09/

Tak já jsem v Rusku byl. Navštívil jsem Petrohrad, krásné město. Myslím si ale, že pokud nebude Vladimir Vladimirovič posouvat ty své hranice až sem na Kavčí hory, tak se dá ten zákaz vstupu na území Ruské federace docela dobře ty 4 roky, pokud vím, se někde objevila zpráva, že ten zákaz bude trvat 4 roky, tak se dá docela dobře přežít.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Jak jste se to dozvěděl? Vlastně kdybyste si měl vzpomenout a uvědomit, co se dělo předtím, jestli vůbec něco, protože zatím to vypadá, že nikdo předtím nebyl informován o tomto zákazu.

Marek ŽENÍŠEK, poslanec, místopředseda strany /TOP 09/

Dozvěděl jsem se to podobně asi jako ostatní kolegové tak, že jsme reagovali na otázky médií časně ráno, když se ten seznam někde objevil.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

To znamená ani od ministra zahraničních věcí, ani třeba od ambasády. Mimochodem neplánujete návštěvu ruské ambasády, aby vám to vysvětlila?

Marek ŽENÍŠEK, poslanec, místopředseda strany /TOP 09/

Tak já pevně věřím, že toto je úkol ministerstva zahraničních věcí. Pokud vím, tak dnes už se pan ministr setkal s velvyslancem Ruské federace. Obávám se, že asi ten přesný důvod, proč ti 4 lidé jsou na seznamu, ví jenom Ruská federace sama a že ten důvod asi se nedozvíme. Mě osobně by to velmi zajímalo, proč nebo jaké přesně ty výroky ruskému režimu vadí nejvíce. Pak bychom asi ty výroky mohli používat častěji a říkat je hlasitěji.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

A co třeba český velvyslanec v Rusku Vladimír Remek? Ani ten se vám neozval? On, pravda, není v médiích příliš vidět.

Marek ŽENÍŠEK, poslanec, místopředseda strany /TOP 09/

Já nechci, aby to vypadalo jako kritika ministerstva zahraničních věcí. Já myslím, že pan ministr splnil svůj úkol. Pozval si velvyslance Ruské federace. Tak to má být. Aby mu vytkl a ohradil se a aby se ho zeptal, jaký byl důvod toho zákazu. Pravděpodobně se nic moc nedozvěděl, ale jak říkám, tu informaci jsem se dozvěděl z médií a až potom večer jsem byl informován oficiální cestou z ministerstva zahraničních věcí.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Dobře, ale já se vás právě ptám na to, jak vnímáte třeba úlohu českého velvyslance v Moskvě?

Marek ŽENÍŠEK, poslanec, místopředseda strany /TOP 09/

Tak čekal bych, že bude v tomto směru asi aktivnější. Čekal bych, že se k tomu i nějak vyjádří, že to budeme i my tady v Čechách vědět, jak se vyjádřil pan velvyslanec v Moskvě. Zatím se tak nestalo. Čekal bych i větší aktivitu ze strany pana premiéra nebo vlády jako celku. Zatím pouze chválím kroky pana ministra zahraničních věcí a budu čekat, budu čekat, co v té věci bude konat vláda jako celek nebo pan premiér.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes uvedl, že sankce se týkají osob, které podpořily prozápadní převrat na Ukrajině. Vy jste kritizoval kroky Ruska, například co se týkalo otázky Krymu a dalších konfliktů na východě Ukrajiny, když to vezmete z toho pohledu ruského postoje, není to pochopitelné, že se prostě rozhodla, vy jste na nás uvalili sankce a my jsme se rozhodli mít seznam osob, které nechceme na svém území. Má takové právo Rusko?

Marek ŽENÍŠEK, poslanec, místopředseda strany /TOP 09/

Tak jednak mě mrzí, že jsem ten výrok ministra zahraničních věcí Ruské federace neslyšel, že bych se mu upřímně zasmál. Já jsem pochopitelně nějak nepodporoval ten údajný převrat, jak o něm Ruská federace hovoří, byť jsem aktivně kritizoval ruskou politiku. Nebo jsem i podporoval deklarace na parlamentním shromáždění OBSE, jehož jsem členem, které odsuzovaly ruskou agresi. Ale já myslím, že Ruská federace nemá právo. Já mám platný pas, se kterým na základě mezinárodních dohod mohu pohybovat. Vždy, pokud je nějaký takový zákaz, tak by měl být přímo odůvodnění, aby právě se mohl ten dotyčný bránit nebo třeba pokud by vyloženě stál o to, aby tu zemi mohl navštívit, tak aby se vyvaroval těch kroků a nečinil tak, aby ten zákaz byl zrušen. A pokud bych měl jít touto logikou, tak jak směřuje ministr Lavrov, tak je to úsměvné, protože Evropská unie vydala nějaký sankční seznam, který se opírá o mezinárodní rámec. Ty sankce zkrátka byly reakcí na porušení mezinárodního práva. Já nevím o tom, že by Česká republika nebo Evropská unie anektovala Kaliningrad nebo část Sibiře, takže ten přesný důvod ví ale asi jenom Ruská federace, proč jsme na tom seznamu.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda za tímto krokem Ruska vidí snahu nahlodat celek Evropské unie. Poslechněme si ho:

Cyril SVOBODA, bývalý ministr zahraničí /KDU-ČSL/ /Studio ČT24, 1. 6. 2015/

Zájem Ruské federace je nahlodávat soudržnost Evropské unie z obou dvou stran. Za prvé jakoby do uvozovek provokovat ty, kteří jsou velmi tvrdí vůči Ruské federaci, aby byli ještě tvrdší a tím pádem narušovali jednotu, na druhé straně hýčkat ti, kteří budou zřejmě hlasovat za zrušení sankcí možná teď v červenci, protože mají zájem na extra dobrých vztazích s Ruskou federací. Já si myslím, že to je velmi umná politika Ruské federace, která se musí vnímat, že to je cukr a bič a že to je pořád snaha nahlodat jednotu Evropské unie. Na druhou stranu, když se podíváme na ten seznam, tak já tam vyčtu i význam i osobně, a to jsou lidé, kteří kdysi měli velký vliv na zahraniční politiku Evropské unie nebo České republiky, ale dneska to nejsou lidé, kteří by měli vliv na chod zahraniční politiky. Z toho čtu, že Rusko má zájem, aby pokračoval dialog, protože vedou ho ti, kteří dnes jsou u moci, dnes, dnešní ministři zahraničních věcí, dnešní premiéři, dnešní prezidenti a ti na tom seznamu nejsou.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek už jasně řekl, že odmítá zacházení s českými občany takovýmto způsobem, vy ho chválíte, ale co čekáte tedy od české vlády?

Marek ŽENÍŠEK, poslanec, místopředseda strany /TOP 09/

Nečekám mnoho. Myslím si, že reakce typu uvalit další sankční seznam nemá opodstatnění. Ani to nikdo nechce. Ty sankce zkrátka, pokud tento sankční seznam ze strany Ruské federace je reakcí na ty sankce, které uvalila Evropská unie, tak tam jde o mnoho víc, o mnohem větší problém. To je anexe Krymu a pak zkrátka vojenská podpora separatistů na východě Ukrajiny.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Dobře, ale mě by zajímalo opravdu, co čekáte od české vlády, protože například německá vláda také žádá jasné zdůvodnění, ale také dokonce mluví o tom, že by se mohla ohradit i právním způsobem. Vy čekáte nějaký takovýto jasnější, odvážnější krok?

Marek ŽENÍŠEK, poslanec, místopředseda strany /TOP 09/

Rozdíl mezi německou vládou a českou vládou je, že ta německá si často troufne říct něco dříve a ta česká se nejprve potřebuje poradit v Evropské unii. Já jí to nevyčítám, ale považuji ten výrok pana premiéra do jisté míry za dostačující, že tedy chce, aby se iniciovaly kroky společně v rámci Evropské unie. Přesto bych čekal, že k tomu dá ještě nějaké další vyjádření nežli jenom tuto větu.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Věříte tomu, že bude Evropská unie v těch reakcích držet pohromadě?

Marek ŽENÍŠEK, poslanec, místopředseda strany /TOP 09/

Já věřím, že ano. Já myslím, že to, co tady bylo uvedeno v tom příspěvku, tak si s tím dovolím trošku nesouhlasit. Mě naopak celá ta reakce ze strany Ruské federace přijde nelogická, právě z toho důvodu, že pokud očekávalo Rusko, že se někdy v létě začne uvažovat  nebo začne debata o zvolnění nebo dokonce zrušení těch sankcí, tak nechápu, proč tento seznam vydala, protože naopak ty lidi a ty aktivity to posílím. Myslím si, že i ta veřejnost to vnímá do jisté míry nelibě, takže nechápu tu logiku a těžko asi u některých kroků ze strany Ruské federace tu logiku hledat. A musíme si počkat, jestli je to pouze začátek. Třeba to bylo pouze vypuštění nějakého balonku a teď Ruská federace čeká, co s tím Evropská unie udělá. Já bych rozhodně neholdoval pro to, aby za tento krok mělo být Rusko ještě nějakým způsobem dál postiženo, protože bychom deklasovali tu podstatu věci, o kterou tady jde, a to je anexe Krymu.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

No a dobře, když mluví třeba Německo právě o té možné právní cestě, vy jste koneckonců řekl, že sankce přijaté Evropskou unií byly na základě mezinárodního práva a mezinárodních dohod, tak to si myslíte, že by byla cesta, která by dala Rusku najevo, co si o tom Evropská unie myslí?

Marek ŽENÍŠEK, poslanec, místopředseda strany /TOP 09/

Já si myslím, že ano. Já jsem o tom přesvědčen, že tomu tak je a potvrzení nějakého nezávislého orgánu by jistě přispělo věci.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Řekněte mi, mrzí vás to lidsky, že právě proto, že jste na tom sankčním seznamu, bude na vás teď soustředěna možná větší pozornost?

Marek ŽENÍŠEK, poslanec, místopředseda strany /TOP 09/

Rozhodně nemrzí. Já naopak myslím, že Vladimir Putin nám všem udělal službu. Jsme teď kvůli tomu více v médiích, ostatně i dnešek je toho příkladem. Můžeme daleko častěji ty své názory prezentovat, takže pokud mělo být cílem nějaké znepokojení nebo zastrašení těch osob, tak myslím, že všech těch 89 osob z celé Evropské unie tak ty 4 roky přežijí, že nebudou moci navštívit Ruskou federaci.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Vy jste teď několikrát řekl, že byste si nepřál, aby to vyvolalo další zpřísnění, prodlužování sankcí, na druhou stranu třeba ODS řekla, že dokud bude trvat anexe Krymu, tak by měly sankce pokračovat. Myslíte si totéž?

Marek ŽENÍŠEK, poslanec, místopředseda strany /TOP 09/

Tomu je se spíše třeba zasmát, že Putinovi stojí za to 89 lidí z celé Evropy zkrátka nevpustit na své území a potvrzuje to, že ty lidé mu nějakým způsobem vadí a dělají holt svojí práci dobře. Já jsem reagoval na to, že si myslím, že pokud by toto mělo být předmětem, ten samotný seznam, nějakých dalších zpřísnění nebo dalšího zpřísnění těch sankcí ...

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Tomu rozumím, ale já se ptám na to, co by se mělo dít i bez ohledu na to, co se stalo třeba teď.

Marek ŽENÍŠEK, poslanec, místopředseda strany /TOP 09/

Mělo by se říct, co trvá. To znamená, že jakákoliv debata o ukončení sankcí někdy v létě je naprostý nesmysl, protože za prvé součástí těch Minských dohod, které jsou podmínkou, aby ta část těch sankcí byla zmírněna nebo zrušena, tak jsou třeba volby právě v těch separatistických oblastech, které musí být konány, a ty jsou plánovány až někdy na podzim. Takže někdy v červenci není vůbec ta úvaha na pořadu dne. A i kdyby tomu tak bylo a i kdyby bylo dodržováno příměří a i kdyby proběhly volby v těch oblastech bez jakýchkoliv problémů, tak tady máme stále ten problém, kvůli kterému ty sankce byly na počátku uvaleny. To je ta anexe Krymu. A tam se nic nezměnilo. Takže já pevně věřím, že Evropská unie v tomto směru nebude nic měnit a naopak dá najevo, že zkrátka ten problém není vyřešen.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Dovedete si představit, že by to bylo tím pádem na dobu nekonečnou, protože asi nepředpokládáte, že se Rusko Krymu vzdá. Anebo si to dovedete opravdu představit?

Marek ŽENÍŠEK, poslanec, místopředseda strany /TOP 09/

Tak kdybych měl teď odpovědět, tak bych asi bylo z mé strany férové, abych řekl, že v současné době si to představit nedokážu a že naopak Ruská federace dělá všechno pro to, aby se na to zapomnělo a vydává různé seznamy, aby právě se problém řešil jinde, než je ta podstata. Ale v dlouhodobém horizontu a například i po tom, co Putin nebude třeba u moci, tak si to umím představit.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Vy jste to byl vy, kdo se snažil prosadit usnesení o imperiálních nárocích Ruska, a dokonce se tam zmiňovala taková pasáž o možném ohrožení suverenity České republiky, řekněte mi, nebylo to přeci jenom trochu přehnané? Teď jste koneckonců o tom také hovořil, dokud Ruská federace nebude dosahovat až sem na Kavčí hory.

Marek ŽENÍŠEK, poslanec, místopředseda strany /TOP 09/

Tak já myslím, že je třeba ty věci pojmenovávat zkrátka pravými jmény. Celou dobu Ruská federace, již nějaký rok, má ve svých bezpečnostních a zahraničně-politických strategiích jasně deklarováno, že nepřítelem je NATO a členské státy NATO. To tam přímo je.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Dobře, ale to může být taková slovní politická samozřejmě hra.

Marek ŽENÍŠEK, poslanec, místopředseda strany /TOP 09/

Tak slovní. Pokud máte něco v nějakém strategickém dokumentu, tak je to něco, co by ty ostatní státy měly vnímat a měly by se toho obávat. A několikrát Vladimir Putin řekl, že zkrátka jeho cílem je obnovení toho vlivu Ruska v podobě Sovětského svazu. To je něco, co bychom měli brát na zřetel a vnímat, že to bere nesmírně vážně. A že má i podporu, to je nutno podotknout, obyvatel Ruské federace v tomto kroku.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Ruská státní televize Rossija 1 odvysílala dokument, ve kterém uvedla, že okupace Československa byla bratrskou pomocí a měla nás ochránit před plánovanou invazí vojsk NATO do Československa. Co to s vámi udělalo, když jste se tohle to dozvěděl? Protože musím říci, že reagoval i Pražský hrad za prezidenta Miloše Zemana a naprosto tento dokument a přístup vůbec k historii odsoudili.

Marek ŽENÍŠEK, poslanec, místopředseda strany /TOP 09/

Tak to je třeba právě ta situace, kde bych čekal, že vláda jako celek nebo pan premiér nebo ministr zahraničí se k tomu vyjádří daleko pečlivěji. Nebo pošlou nějakou nótu směrem do Moskvy, že je to daleko větší problém, než ten samotný seznam, který tady řešíme. To si myslím, že se nestalo. Pro mě je to důkaz toho, že ta ruská propaganda funguje perfektně. Pokud se proti ní neohradíme a nebudeme se proti ní systematicky ohrazovat, tak jim to zkrátka může vyjít, že nakonec skutečně za několik let lidé tady budou věřit, že tomu bylo tak, jak v tom dokumentu to bylo popsáno.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

I když jste možná politicky rozděleni, tak mi řekněte, potěšilo vás, jakým způsobem reagoval Hrad v téhle situaci?

Marek ŽENÍŠEK, poslanec, místopředseda strany /TOP 09/

Tak když už by asi nezareagoval ani na toto, tak myslím, že by se zapsal do historie ještě hůře, než se zapíše. Tam myslím, že neměl na vybranou a jako hlava státu musel něco k této situaci říct.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Když už mluvíme o minulosti, i u nás se rozběhl znovu jeden letitý spor o vyhnání Němců po válce. Když jste se dozvěděl, že Brno přijalo usnesení, kterým se omluvilo za ten brněnský pochod smrti, myslíte si, že to byl správný krok?

Marek ŽENÍŠEK, poslanec, místopředseda strany /TOP 09/

Já se netajím tím, byť vím, že pak zase dostanu šílené množství e-mailů, které budou protestovat a budou vyjadřovat nesouhlasné stanovisko, já si myslím, že je to cesta nebo krok dobrým směrem. Je to určité gesto. Ostatně přiznejme si, byť nikdo nechce zpochybňovat ta zvěrstva, která se děla během druhé světové války na Češích nacistickým Německem, tak zkrátka si přiznejme, že to období těsně po skončení války nebylo úplně optimální a že bojovat nebo snažit se vyrovnat s tou minulostí způsobem, že budu konat něco podobného jako ti druzí, tak asi není ta nejlepší cesta. A ukazuje se, že to vyrovnání, ten proces vyrovnání se s minulostí je dlouhodobý proces a tohle já považuju za vstřícný a dobrý krok správným směrem.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Sociálnědemokratický hejtman Michal Hašek zastává názor, že by se nejprve mělo omluvit Německo, co se týče právě činů přímo na jižní Moravě. Má v něčem pravdu?

Marek ŽENÍŠEK, poslanec, místopředseda strany /TOP 09/

Já myslím, že pan hejtman si spíše uvědomil, že by mohl ztratit možná voličské hlasy, kdyby to nějak příliš podporoval, protože i po těch 70 letech nějaké takové gesto není populární.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Dobře, ale uvítal byste vy nějakou konkrétnější reakci ze strany Německa?

Marek ŽENÍŠEK, poslanec, místopředseda strany /TOP 09/

Tak já myslím, že ze strany Německa těch omluv zaznělo už několik, a že pokud tedy to vyrovnání s minulostí má mít nějaký trvalý charakter a to usmíření těch národů, tak tohle je gesto, které zkrátka jde správným směrem.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Evropa se sama teď snaží vymyslet, jak se vyrovnat s migrací osob lidí, kteří utíkají z válečných konfliktních a složitých zón, my si poslechněme vašeho stranického kolegu Miroslava Kalouska, který se právě k této otázce vyjádřil pro včerejší Týden v politice.

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu strany /TOP 09/ /28. 5. 2015/

My tady vyhazujeme desítky miliard na cyklostezky a spoustu dalších věcí, bez kterých bychom se asi mohli obejít, a měli bychom zřejmě tyhle zdroje směřovat do těch míst, odkud hrozí evropské civilizaci skutečná pohroma.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Mluví za celou TOP 09? Jak si to máme vyložit, co tím přesně myslí?

Marek ŽENÍŠEK, poslanec, místopředseda strany /TOP 09/

Tak je asi zřejmé, že jediný účinný recept na to, co se tady děje a ještě nějakou dobu Evropská unie s tím bude mít velký problém nalézt nějaké rychlé řešení, tak je zkrátka zamezit tomu, aby vůbec ti lidé měli důvod utíkat. Ta rovnice funguje, ale ne vždy se to podaří a ne vždy to trvá, ne vždy to umí reagovat na tu akutní situaci, která teď nastala, ale že to je účinný recept a trvá desetiletí. Zkrátka pokud nechci, aby ti lidé utíkali, tak jim musím pomoci vytvořit takové podmínky, aby vůbec neměli důvod, tak to je fakt.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Není ale pozdě? Protože o tom, že je na světě nejvíce uprchlíků od druhé světové války, se ví minimálně rok.

Marek ŽENÍŠEK, poslanec, místopředseda strany /TOP 09/

Já myslím, že to, co tady pan první místopředseda řekl, tak není ta bezprostřední reakce na ty uprchlíky, kteří jsou již teď na území Evropské unie. Ti se asi tímto způsobem řešit nedají pochopitelně. Ale právě proto, že to asi bude do jisté míry dlouhý problém a asi se povleče velmi dlouho, tak je třeba s tím začít i z toho nějakého dlouhodobějšího hlediska, aby skutečně ta Evropská unie nebyla pod takovým náporem, jakým v současné době je.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

A řekněte mi, nepodcenila právě Evropská unie, a možná nejenom ona, také Spojené státy, to, v co může problém uprchlictví přerůst?

Marek ŽENÍŠEK, poslanec, místopředseda strany /TOP 09/

Tak pokud bych řekl, že podcenila, tak to asi nic neřeší, ale faktem v současné době je, že na to nebyla připravena. A ty nápady, které teď zní ze strany Evropské komise, jako jsou třeba povinné kvóty, tak byť mají řešit ten bezprostřední problém, který teď existuje, tak vlastně nic neřeší. Neřeší to z toho dlouhodobého hlediska. Vůbec neřeší to, že jsme v rámci Schengenu, takže ten počet uprchlíků se pak může pohybovat po Evropské unii, jak chce nebo v prostoru schengenského prostoru.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Vy jste výhradně proti kvótám?

Marek ŽENÍŠEK, poslanec, místopředseda strany /TOP 09/

Mně by se třeba líbilo, kdyby Vláda České republiky řekla, jsme proti kvótám, tak já s ní souhlasím. Myslím si, že to není systémové řešení, a navíc se obávám, že to může skutečně v současné době, nechci říct zničit, ale do jisté míry zkomplikovat integraci jako takovou v Evropské unii. Pokud Evropská komise bude trvat na něčem, co většina obyvatel Evropské unie zkrátka odmítá a není jim to dostatečně vysvětleno, tak to může mít dalekosáhlý dopad právě na vůbec tu evropskou myšlenku jako takovou. Na druhou stranu se domnívám, že pokud by vláda jako B řekla, že Česká republika chce být solidární, že si uvědomuje ten akutní problém, který teď je, a to je zkrátka několik těch tisíc uprchlíků již na území Evropské unie, a že má kapacitu na tisíc nebo dva tisíce uprchlíků, tak je to něco, co Česká republika bez problémů zvládne. A zvlášť pokud se k tomu postaví tak, že bude aktivnější, nebude jenom čekat na to, co jí někdo nařídí a bude si ty uprchlíky, když to řeknu doslova, v podstatě vybírat sama, ať už jsou to lidé, kteří mají k tomu civilizačnímu prostoru blíž než třeba ti lidé ...

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

To znamená bez ohledu na původ, bez ohledu na náboženství, ale za dejme tomu doprovodu těch bezpečnostních opatření a kontrol si vybrat více uprchlíků ze širšího spektra celého světa? Myslíte si, že by se měla v tomto Česká republika více otevřít.

Marek ŽENÍŠEK, poslanec, místopředseda strany /TOP 09/

Tak myslím si, že třeba problém na Ukrajině ještě nějakou dobu trvat bude a jistě by asi se slušelo, kdyby Česká republika nabídla určitý počet azylů pro občany Ukrajiny. Myslím si, že nikdo v České republice by s tím problém asi neměl.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Dobře, ale teď se bavíme o těch dalších občanech, Blízký východ, Afrika.

Marek ŽENÍŠEK, poslanec, místopředseda strany /TOP 09/

Myslím, že by stejně tak asi k nějaké daleko lepší integraci došlo v případě syrských křesťanů nežli, třeba muslimů, byť to může být naopak, ale domnívám se, že ano, stejně tak ...

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

To znamená, vy si myslíte, že by se měla nastavit takto ta kritéria, ne podle toho, zdali člověk je schopen integrace, ale podle příslušnosti k náboženství, to je poměrně důležité.

Marek ŽENÍŠEK, poslanec, místopředseda strany /TOP 09/

Vláda jako se k tomu postaví a pokud se k tomu bude ...

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

No mě by zajímalo, jak se k tomu postavíte vy jako TOP 09.

Marek ŽENÍŠEK, poslanec, místopředseda strany /TOP 09/

No já bych to uvítal. Já bych uvítal, že by byla aktivní a že by sama si doslova i ty uprchlíky vybírala, než jí bude přidělen konkrétní počet a ještě třeba lidé, o kterých ani nebude moct sama rozhodnout, jestli tady mohou být, nebo ne, ale bude jí to nařízeno.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Dobře, a ta kritéria by měla být rovnocenná?

Marek ŽENÍŠEK, poslanec, místopředseda strany /TOP 09/

Tak určitě se asi shodneme, že lidé s vyšším vzděláním jsou asi pro tu integraci daleko vhodnější nežli lidé, kteří třeba nikdy za celý svůj život třeba nepracovali.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Promiňte, naštěstí se mnou se nějakým způsobem dejme tomu, možná tu shodu nalézat nemusíme, já se vás ptám na to právě proto, že ti lidé prchají bez ohledu na to, jaké mají vzdělání, jaké mají postavení, je to většinou případů právě, právě z nouze a není tam to kritérium, máte vysokou školu, nemáte vysokou školu, pocházíte odsud nebo odsud. Vy si myslíte, že by se to mělo nastavit takto? Protože na tom se musíte shodnout v Poslanecké sněmovně, nikoliv se mnou.

Marek ŽENÍŠEK, poslanec, místopředseda strany /TOP 09/

Ale tak ta země může mít nějaký vlastní plán, koho tady chce a koho tady nechce. A myslím si, že pokud hrozí to, že Evropská komise prosadí, že budou nějaké kvóty povinné, tak je lepší v tom být aktivní, předběhnou to a ty kvóty zkrátka naplnit třeba i lidmi, o kterých se domnívá, že nejsou bezpečnostním rizikem pro tu zemi, anebo že se budou integrovat lépe.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Německo a Francie se také ohradily, ale ne proto, že by lidi vybíraly podle vzdělání či náboženské příslušnosti, ale podle toho, že například mají pocit, že už přijaly dostatečné množství uprchlíků v minulosti a že to by mělo být zohledněno a také nesouhlasí s kvótami. Koneckonců myslíte si, že by právě toto mělo být zohledněno nebo ne?

Marek ŽENÍŠEK, poslanec, místopředseda strany /TOP 09/

Tak do jisté míry ty kvóty jsou právě udělány právě proto, že některé ty země již nestíhají tu absorpci těch uprchlíků. Proto je snaha Evropské komise, aby byl ten problém rozdělen rovnocenným způsobem i na ty ostatní státy, na ty členské země. Ta úvaha asi jde správným směrem. Proti tomu nic nemám. Já mám výhrady k té povinnosti jako takové, která se obávám, že může zkrátka být velkým problémem vůbec pro tu evropskou myšlenku jako takovou, může podpořit naopak daleko více různé populistické strany, které budou nabývat na síle, které budou bojovat proti těm kvótám.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Možná budou ale také říkat, že by se mělo přijímat více křesťanů, tak jak jste to řekl vy. Skutečně si myslíte, že by se v tom měly dělat rozdíly, kdo tu šanci dostane a kdo ne? Jenom poslední odpověď.

Marek ŽENÍŠEK, poslanec, místopředseda strany /TOP 09/

Já myslím, že je výsostným postavením a právem té země si říct, koho na tom své území chce, koho nikoliv. A pokavaď má nějaká možnost ty azyly mít, tak si myslím, že by ta vláda toho měla využít a být více aktivní, nežli čekat, co jí ostatní nařídí.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Říká poslanec za TOP 09 Marek Ženíšek, který byl hostem dnešního Interview. Díky za to a na shledanou.

Marek ŽENÍŠEK, poslanec, místopředseda strany /TOP 09/

Děkuji za pozvání.

zdroj: Interview ČT 24, 1. 6. 2015, ČT 24

Štítky
Osobnosti: Marek Ženíšek
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme