Ženíšek: Pro mě je to důkaz toho, že dělám svoji práci dobře

1. 6. 2015

(edtiovaný přepis rozhovoru s místopředsedou TOP 09 Markem Ženíškem)

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka

Moskva vydala černou listinu evropských politiků a diplomatů. Do země nesmí 89 Evropanů, mezi nimi i čtyři Češi, Štefan Füle, Karel Schwarzenberg, Jaromír Štětina a Marek Ženíšek. Většina dotyčných patří k hlasitým kritikům ruské politiky vůči Ukrajině. Oficiálně Kreml důvod zákazu vstupu nesdělil. Německá vláda proto žádá vysvětlení. A živě zdravím Marka Ženíška, člena sněmovního výboru pro evropské záležitosti a místopředsedu TOP 09. Co říkáte, pane poslanče, tomu, že zrovna vy jste se ocitl na tom seznamu. Tušíte proč?

Marek ŽENÍŠEK, poslanec, člen výboru pro evropské záležitosti /TOP 09/

Dobrý večer vám i televizním divákům. Pro mě je to důkaz toho, že dělám svoji práci dobře. Ocitnout se na seznamu s dalšími 88 politiky z celé Evropské unie, kteří nějakým způsobem leží v žaludku Vladimiru Putinovi, je pro mě čest. Ten důvod, proč jsem já právě na tom seznamu, já osobně neznám. Ostatně by mě to zajímalo, které ty výroky nebo postoje Vladimiru Putinovi vadí nejvíce, abych je mohl používat i nadále a říkat je hlasitěji a častěji.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka

To, že budeme, česká strana, chtít od Ruska bližší vysvětlení, řekl taky český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Lubomír ZAORÁLEK, ministr zahraničí /ČSSD/

Výklad k tomu opravdu z ruské strany do této chvíle není a určitě ho budeme chtít slyšet a budeme se snažit, aby ruská strana k tomu něco více řekla.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka

Pane poslanče, budete vy sám podnikat nějaké konkrétní kroky, anebo očekáváte, že bude celá Evropa postupovat jednotně? A v tom případě jaký postup byste očekával?

Marek ŽENÍŠEK, poslanec, člen výboru pro evropské záležitosti /TOP 09/

Tak já očekávám předně, že pan ministr zahraničí si pozve, tak jak diplomacie praví, na jednání ruského velvyslance, který by měl vysvětlit, co je hlavním důvodem, proč čtyři osoby včetně mě mají zákaz vstupu na území Ruské federace. Pokud to Ruská federace nevysvětlí, co je přesně důvodem, tak je to v diplomacii ojedinělé. Pokud je to pouze reakce na ty evropské sankce, tak tam postrádám určitou logiku. Ty evropské sankce byly uvaleny na základě anexe Krymu. Nevím o tom, že by Evropská unie anektovala nebo zabrala nějakou část nebo poloostrov Ruské federace, takže to postrádá jakýkoliv mezinárodní právní rámec.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka

Dobrá. Prozatím vám děkuju. Za chvíli se ještě k rozhovoru vrátíme, protože se podíváme právě na historii sankcí. Ruská akce je totiž dalším článkem v jejich vzájemném řetězu. Osmadvacítka je začala zavádět po zmíněné anexi Krymu loni na jaře. Nejdřív zmrazila majetek a zapověděla vstup 21 politikům a vojákům, kteří se na krymské krizi podíleli. Odveta z Moskvy přišla v létě: stop dovozu potravin z unijních zemí. Vzápětí následovala odpověď z druhé strany. Západ omezil přístup Ruska na kapitálové trhy a uvalil zbrojní embargo. Zmírnění nepřinesly ani dvě dohody o příměří na Ukrajině uzavřené v Minsku. Sankce budou platit nejmíň do konce roku. A Rusko přišlo tenhle měsíc nejdřív se záměrem, že částečně uvolní zákaz dovozu potravin. Ale aktuálním krokem zase přitvrdilo. A my se tedy vracíme za Markem Ženíškem. Jak jsme viděli, ta historie sankcí je poměrně bohatá. Co do budoucna? Budete podporovat další protitah Evropské unie a jakou podobu by měl mít případně?

Marek ŽENÍŠEK, poslanec, člen výboru pro evropské záležitosti /TOP 09/

Tak já myslím, že tento seznam, který Ruská federace vydala, tak je spíše demonstrace, která míří dovnitř publika v Ruské federaci. Na ten bych nikterak asi nereagoval. Pokud tedy pominu to vysvětlení, proč zrovna tyto čtyři osoby nebo těch dalších 88 lidí má zákaz vstupu. Na druhou stranu asi reakce by neměla být podobná reakce tohoto typu ze strany Evropské unie. Já myslím, že bohatě stačí to, aby Evropská unie trvala na těch sankcích, které uvalila po anexi Krymu. Neočekávám, že by se to v létě nějakým způsobem změnilo, a měly by platit do té doby, než Ruská federace splní všechny ty podmínky, které byly, byly dohodnuty v rámci minských dohod.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka

Hostem Událostí byl poslanec TOP 09 Marek Ženíšek, děkuju vám.

Děkuji za pozvání.

zdroj: ČT 1, 30. 5. 2015, Události