Ženíšek: Lepší export je zásluha i minulé vlády

29. 4. 2016

(editovaný přepis rozhovoru s prvním místopředsedou TOP 09 Markem Ženíškem)

Moderátor

Výhody ekonomické diplomacie a její dopad na českou ekonomiku zhodnotil ministr zahraničí. Pane Ženíšku, slyšeli jsme o rekordním dopadu českého exportu na ekonomiku celé České republiky. Může za to ekonomická diplomacie, kterou preferuje Sobotkova vláda?

Marek Ženíšek, 1. místopředseda TOP 09

Je potřeba říct, že Česká republika upevnila svoji pozici exportní ekonomiky. To je dobře. Na tiskové konferenci ale nebylo řečeno nic nového. Dokonce bych řekl, že chybělo poděkování předchozím vládám, protože číslo deset miliard korun denně českého exportu, se kterým se pan ministr Zaorálek pyšnil, není úspěchem jen této vlády. To si snad uvědomuje i ministr Zaorálek. Aspoň doufám.

Moderátor

Možná tam to poděkování chybělo, protože pan ministr Zaorálek vyzdvihoval, že Česká republika otevírá nové ambasády. Pokud se nepletu, tak váš ministr zahraničí ambasády naopak zavíral.

Marek Ženíšek, 1. místopředseda TOP 09

To je pravda. Ale v situaci, ve které se tehdy vláda nacházela, v ekonomické krizi, to bylo politické rozhodnutí. Možná to byla chyba, když porovnáme náklady na udržení ambasády. I to, co prezentoval ministr Zaorálek, ale svědčí o tom, že není zapotřebí všech atributů, které jsou spojeny s touto vládou. Mám na mysli, jak prezentují svou ekonomickou diplomacii. To znamená, všechny pompézní cesty a návštěvy. Ministr Zaorálek uvedl, že největší export České republiky, který navíc roste, je stále více jak z 80 procent do zemí Evropské unie. Stejně tak uvedl, že se zvýšil český export do USA o 13 procent, stejně tak do Kanady o 19 procent. Naopak, do těch prioritních zemí, které si vláda vytkla - Indie, Kazachstán, Čína, Mexiko, má export v některých případech dokonce klesající hodnotu. A dohromady zápornou hodnotu skoro 7 procent. V tomto směru nic nenasvědčuje tomu, že by politika vlády, jak ji ministr prezentuje, byla v tomto směru úspěšná.

Moderátor

A nemůže to být tak, že se to teprve projeví? Pan ministr Zaorálek to také říkal. My jsme otevřeli Číně dveře, abych citoval ministra zahraničí, jak s tím čínští podnikatelé naloží, to už je další věc, která se může projevit až za nějaký čas. Platí to pouze pro Čínu? Nemůže to být i pro země, které jste jmenoval vy?

Marek Ženíšek, 1. místopředseda TOP 09

Ano, určitě. Právě proto na té tiskové konferenci neshledávám nic nového, protože bilance může přijít až za několik let. Čísla, která byla dnes prezentována, jsou spíše prací předchozích vlád. To já nerozporuji. Spíš jsem čekal nějakou novou zprávu, kterou by pan ministr ve své ekonomické diplomacii přednesl.

Moderátor.

Chápu to správně, že čínští a korejští turisté nahradili výpadek z Ruska, tak je to také zásluha vaší vlády?

Marek Ženíšek, 1. místopředseda TOP 09

Všechny vlády se na tom podílejí a jsem rád, že se tato věc odehrává. Pokud se ale podíváme na čísla vzájemného obchodu, tak deklarací, které jsou avizovány, například právě u Číny, tak i kdyby se naplnily všechny sliby, tak je to velmi malé procento v rámci celého českého exportního balíku.

Moderátor

Ještě jedna věc. My jsme slyšeli, že Česká republika povýší své vztahy s Kubou. Ministr Zaorálek mluvil o potenciálních úspěších v jednání s podnikateli a úřady v Íránu. Je to správná cesta, kterou by měla jít Česká republika? Pronikat i na území těchto států, které ještě nedávno byly na opačném břehu, pokud to tak můžu parafrázovat?

Marek Ženíšek, 1. místopředseda TOP 09

Nemám nic proti tomu, aby úroveň vztahů povýšila na úroveň velvyslanců v České republice a na Kubě. Jsem ale velmi opatrný k představám, které někteří politici mají, že při zvolnění nebo standardizaci vztahů dojde třeba i ke změně toho režimu a že mu tak tímto pomáháme. Jediný, kdo z toho bude profitovat na druhé straně na Kubě, jsou komunistické kádry, které jsou jako jediné připravené na uvolnění obchodu.

Moderátor

Je tedy povýšení vztahů s Kubou správně, nebo ne? Budou z toho těžit pouze komunistické kádry nebo můžeme přispět ke změně poměrů na Kubě?

Marek Ženíšek, 1. místopředseda TOP 09

To druhé určitě ne. Nemám nic proti tomu, aby se navazovaly diplomatické vztahy nebo se povýšily na vyšší úroveň. Neshledávám tam ale spojení s typem režimu.

zdroj: ČT24, 29. 4. 2016

Štítky
Osobnosti: Marek Ženíšek
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme