Ženíšek: Evropa by měla začít více zbrojit a vnímat rizika

13. 5. 2016

(editovaný přepis rozhovoru s prvním místopředsedou TOP 09 Markem Ženíškem)

Moderátor

Spojené státy dnes na vojenské základně v Rumunsku uvedly do provozu protiraketový systém, který bude součástí štítu chránícího evropské členské státy NATO před balistickými raketami. Moskva v reakci na to oznámila, že přijímá příslušná opatření k zajištění své bezpečnosti. Rusko, podle mluvčího Kremlu, považuje štít za hrozbu pro svou národní bezpečnost. Podle Washingtonu ale systém není namířený proti Rusku, Evropu má prý chránit před možným raketovým útokem z Blízkého východu, především z Íránu. Pane Ženíšku, věříte tomu, že ten štít opravdu není namířen k Rusku?

Marek Ženíšek, první místopředseda TOP 09

Podle situace, která se v Rusku odehrává a jak se Rusko chová, to do budoucna může být i proti Rusku. Současná podoba protiraketové obrany ale nezastaví mezikontinentální balistické střely Ruské federace. Buďto jsou moc blízko, nebo jsou naopak moc daleko a je jich strašně málo. Takže teď to není namířeno proti Ruské federaci, ale do budoucna to obrana vůči Rusku být může.

Moderátor

Takže se také nedivíte té reakci Kremlu?

Marek Ženíšek, první místopředseda TOP 09

Nejsem překvapen. Ale nepřijde mi adekvátní, protože podle této logiky bychom měli snad i Rusku vyhlásit válku. Ta reakce je opravdu nepřiměřená. Když se podíváme, že reakcí na cvičení vojáků NATO, kterých bylo 6 tisíc u hranic s Ruskem v nedávné době, se Rusko rozhodlo, vytvořit 3 nové divize o síle 30 tisíc můžu, tak jsou ty reakce v naprostém nepoměru.

Moderátor

Zítra se začíná budovat další protiraketová základna na severu Polska. To už nějakou souvislost s Ruskem mít bude, pane Ženíšku?

Marek Ženíšek, první místopředseda TOP 09

Myslím si, že nikoliv. Do budoucna to tak ale být může. Znovu opakuji, uvědomte si, že rozhodnutí o zřízení protiraketového štítu proti balistickým střelám bylo na summitu NATO v Lisabonu před šesti lety. V té době se Rusko chovalo jinak. Podezírat NATO, že je to primárně proti Rusku, je trošku nonsens. Před těmi šesti lety s tím dokonce souhlasil tehdejší prezident Dmitrij Medveděv. Rusko bylo do toho projektu přizváno. To, že pak v roce 2013 z nějakých důvodů od toho projektu definitivně upustili, je záležitost rozhodnutí Ruské federace.

Moderátor

Pane Ženíšku, zvyšuje se podle vás k napětí v Evropě? Skutečně dochází k eskalaci ve smyslu snahy odzbrojení druhé strany?

Marek Ženíšek, první místopředseda TOP 09

Myslím, že to tak není. Evropa ale musí začít daleko více zbrojit a vnímat reálná rizika. To je přeci fakt a na tom se shodneme. Doufám, že názor kolegy Foldyny není oficiálním názorem sociální demokracie. Přeci jenom máme v čele země premiéra z ČSSD, tedy z jeho strany, který je premiérem členské země NATO. Mělo by být v zájmu České republiky a všech zemí v Evropě, aby protiraketová obrana byla pro alianci důležitým nástrojem k zajištění kolektivní obrany. Logika, že reakcí na vytvoření základny pro antirakety na území nějakého státu, který je blíže k Ruské federaci, bude dobudování systému mezikontinetálních raket, je podle mě špatná.

zdroj: ČRo Plus, 12. 5. 2016