Ženíšek: Česká věda se má soustředit na polovodiče, kvantové technologie a AI

26. 8. 2024

Česká věda nemá problém s nedostatkem talentu nebo chytrých lidí, je ale třeba soustředit se na tři oblasti, o které se v Evropě hraje, řekl dnes velvyslancům ministr pro vědu, výzkum a inovace Marek Ženíšek. Jedná se podle něj o polovodiče, kvantové technologie a umělou inteligenci (AI). Přál by si, aby Česko do budoucna mohlo využívat úspěchy české vědy a výzkumu jako jednu ze značek.

Konkurence Česku podle Ženíška neroste jen v západních zemích, ale všude okolo. „Věda je dnes skutečně mezinárodní. Myslím si, že v některých oblastech je stále představa, že si ČR vystačí s tím, že má hezké Hradčany, dobré pivo a že jsme ve středu Evropy, a to nám zajistí naši prestiž a že sem budou jezdit zahraniční vědci,“ podotkl. Je podle něj třeba sledovat, co se děje nejen v nejlepších částech světa, ke kterým se chce ČR přibližovat, ale i to, co se odehrává v Česku.

Pro zlepšení situace je podle Ženíška nutné mířit peníze do klíčových oblastí. „Není představou, že zachráníme úplně všechno,“ řekl. Soustředit by se Česko mělo na tři oblasti, o které se v Evropě hraje - polovodiče, kvantové technologie a umělou inteligenci. „Někde, si myslím, to máme velmi dobře rozjeté, někde je důležité alespoň držet krok a být u toho,“ poznamenal ministr.

Podobně jako ve světě by podle Ženíška měly být v ČR finance na vědu rozděleny poměrem 60 procent na institucionální podporu a 40 procent na samotné programy. Zrychlování vývoje a stále větší dynamičnost je podle něj nutné řešit slučováním a sdílením velmi nákladního prostředí mezi jednotlivými vědeckými pracovišti.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme