Ženíšek: Budu chtít o víkendu obhájit post místopředsedy

Zda bude předsedou TOP 09 na další dva roky Karel Schwarzenberg a prvním místopředsedou Miroslav Kalousek, to se rozhodne tuto neděli na volebním sjezdu strany. Svoji pozici místopředsedy bude obhajovat také Marek Ženíšek, který by rád viděl člena Plzeňské krajské organizace i ve výkonném výboru TOP 09.

5. 12. 2013

„Samozřejmě na post místopředsedy budu opět kandidovat a chtěl bych obhájit tuto pozici, kterou zastávám už čtyři roky," říká Marek Ženíšek (TOP 09).

„Očekávám, že sněm potvrdí Karla Schwarzenberga, co by předsedu strany, nevím o jiném kandidátovi, který by o tento post usiloval. Co se týká postu prvního místopředsedy, tak osobně budu hlasovat pro Miroslava Kalouska. Myslím si ale, že dojde k nějaké přirozené výměně na postech místopředsedů. Kandidátů je totiž více, než postů. Pro stranu je to jednoznačné plus," dodává Marek Ženíšek.

Delegáty na volebním sjezdu budou, mimo jiné, plzeňští zastupitelé Michal Vozobule a Ondřej Ženíšek (oba TOP 09)

„Souhlasím s bratrem Markem, předsedou by měl nadále zůstat náš zakladatel Karel Schwarzenberg. Ani na postu prvního místopředsedy by se, podle mě, nemělo nic měnit a měl by jím zůstat Miroslav Kalousek," tvrdí Ondřej Ženíšek.

Plzeňská krajská organizace TOP 09 se bude také snažit dostat do výkonného výboru strany alespoň jednoho kandidáta.

„To si myslím, že by se nám mohlo podařit. O jménech, koho budeme nominovat, ale teď nebudu hovořit, nebylo by to taktické s ohledem na ostatní kraje, to se dohodneme před sněmem. Měl by to ale být ten, co se věnuje spíše té krajské politice, než té komunální," říká předseda krajské organizace TOP 09 Marek Ženíšek.

Plzeňský kraj má ve vedení strany zastoupení v podobě místopředsedy Marka Ženíška a jednoho voleného člena výkonného výboru, kterým je v současné době Stanislav Motyčka. Nové vedení TOP 09 bude volit 177 delegátů, Plzeňský kraj jich má jedenáct.

Sněm bude mít také své hosty, mezi kterými bude například místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová, předsedkyně Konfederace politických vězňů Naděžda Kavalírová, zástupce KDU-ČSL nebo představitelé zahraničních stran - předseda slovenského Kresťanskodemokratického hnutí (KDH) Ján Figel a šéf Slovenské demokratické a kresťanské únie - Demokratické strany Pavol Frešo. Jednání se zúčastní také předseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík.

Jan Dvořák

regionpodlupou.cz, 5. 12. 2013, rubrika: Plzeňský kraj