Z pankáče z plakátu mají politici v Praze strach

Od prezidentských voleb, kdy se zapsal kampaní s punkovým účesem, má Karel Schwarzenberg v Praze silnou podporu. Je možné, že jeho fanoušci pojmou předčasné volby, pokud se uskuteční, jako satisfakci a pomohou mu vyhrát. Ostatní strany hledají lídry, kteří vedle knížete obstojí.

20. 8. 2013

Obvykle jim je do pětadvaceti let a na batohu nosí slavnou žluto-růžovou placku s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem coby „punkovým“ kandidátem na prezidenta. Je to stále početná suita příznivců knížete.

Kvůli jejich podpoře se šéfa TOP 09 budoucí lídři poslaneckých kandidátek z ostatních stran obávají. „Strach z jeho vlivu je docela oprávněný. Jeho pozice v Praze je stále velice silná,“ konstatuje analytik Jan Herzmann.

A je tu ještě jeden nezanedbatelný moment, který podle něj pomůže TOP 09. „Praha bude koncentrátem vrcholné politiky – půjde o střet dvou politických kultur, Miloše Zemana a Karla Schwarzenberga. Projeví se nesouhlas se stylem vládnutí prezidenta. Volby budou mít výrazně vyhraněný charakter,“ říká s tím, že v takové náladě to bude mít třeba ODS těžké a uškodí to i malým stranám.

Sám Schwarzenberg se sice jako postrach necítí, avšak chce s TOP 09 v Praze minimálně zopakovat výsledek z roku 2010, kdy strana vyhrála se ziskem 27 procent hlasů. „Což bude tvrdé. V této kampani ale půjde o klíčovou otázku, zda se nám podaří udržet parlamentní demokracii, což je pro mne zásadní. Tudíž se budu snažit, seč mi síly stačí,“ dodává Schwarzenberg.

Volby podle ČSSD: léčba šokem

Postoj ČSSD v těchto volbách je značně rozpolcený. Jednak mají strach ze silného protivníka a jednak nevěří na sto procent svému lídrovi, odborovému předákovi Jaroslavu Zavadilovi. „Pan Schwarzenberg měl v minulých volbách 46 tisíc preferenčních hlasů, což bylo nejvíc. Bude to velmi těžký soupeř, ale nedovedu si představit lepšího protikandidáta než je Jaroslav Zavadil. Jejich duel bude velmi jiskřit a půjde to na kost,“ snaží se šéf sociálních demokratů v Praze Karel Klíma podpořit odboráře. Kandidaturu Zavadila ČSSD definitivně potvrdí ve čtvrtek, avšak s rozpaky. Sociální demokraté o něm dokonce hovoří jako o „léčbě šokem“. „Nevím, jestli se voliči nechají léčit šokem,“ žertoval Klíma. Věří, že by Zavadil mohl získat víc voličů třeba na Ostravsku. Jeho představa ideálního výsledku v Praze je 25 procent hlasů, tedy sedm poslaneckých mandátů.

Favoritem na pozici lídra KDU-ČSL je odvolaný ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů Daniel Herman. Strana to musí ještě schválit. „Doufám, že v Praze získáme jeden mandát,“ tipuje výsledek šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek a na adresu Schwarzenberga dodává: „Kouzlo některých lidí také splasklo po jejich výrocích a po tom, co je nenaplnili.“

U zelených padnou první jména dnes nebo ve středu. Jedničkou se nejspíš stane předseda Ondřej Liška, který si troufá na získání deseti procent voličů. Bude to však mít obtížné, protože cílí na stejné voliče jako Schwarzenberg v hlavním městě, tedy především mladé. Právě v jejich řadách má předseda TOP 09 podle politologa Tomáše Lebedy mnoho příznivců.

Věci veřejné čeká tento týden jednání o tom, zda se nespojí s jinou stranou. Prozatím je jejich favoritem šéfka poslanců VV Kateřina Klasnová.

Pokud s ODS, tak bez kmotrů, říká Svoboda

ODS při výběru lídra stále tápe, což způsobuje mocenský boj uvnitř partaje. Druhé vysvětlení, které se v kuloárech strany opakuje, je strach ze Schwarzenberga. Vést ODS by v metropoli mohla předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová, exprimátor Bohuslav Svoboda, který ovšem čelí obvinění, či poslankyně Jana Černochová nebo Lenka Kohoutová.

„S kmotry nepůjdeme“

Nemusel by to však být nikdo z nich – v situaci, kdy by se na kandidátku dostali členové ODS napojení na kmotry. „Třeba veksláci,“ shrnuje Svoboda. On i Černochová MF DNES potvrdili, že nechtějí být na stejném seznamu s lidmi s problematickou minulostí. Raději by se voleb neúčastnili. Kandidátku bude ODS sestavovat příští týden. V Praze chce získat alespoň 20 procent. Podle Herzmanna by ODS mohlo pomoci, kdyby do čela postavila Němcovou. „Dáma by v tomto typu vyhroceného souboje mohla sbírat hlasy,“ vysvětluje.

Hnutí ANO miliardáře Andreje Babiše se chystá debatovat o obsazení prvních míst na kandidátkách tento týden. Na prvním místě by se mohl objevit komentátor Martin Komárek či diplomat a herec Martin Stropnický. Zemanovci jméno favorita tají tak úzkostlivě, až tím děsí politické konkurenty. Ti očekávají, že SPOZ přijde s nějakou „peckou“. Včera každopádně strana na otázku neodpověděla.

Ať už výběry lídrů dopadnou jakkoli, jedno je podle politologa Tomáše Lebedy jisté: „V Praze na tom bude pravice pravděpodobně nejlépe ze všech regionů.“

Kateřina Frouzová

Mladá fronta DNES, 20. 8. 2013, rubrika: Praha

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme