Volby sbližují pravici: ODS a TOP 09 se zatím podpoří ve třech obvodech

Dosavadní konkurenti se začínají díky opoziční roli sbližovat. Dvě nejsilnější pravicové strany ODS a TOP 09 se již de facto dohodly na spolupráci v podzimních senátních volbách. V některých obvodech totiž nepostaví protikandidáty a vzájemně se budou podporovat. Záměr v úterý stvrdilo předsednictvo TOP 09. Proti nejsou ani zástupci ODS.

2. 7. 2014

Už nyní je jasné, že zmíněné sjednocení pravice bude platit například pro obvody Louny, Olomouc a Uherské Hradiště. V těchto místech TOP 09 nikoho nenasadí a podpoří kandidáta ODS. Podobně se na jiných místech zachovají také občanští demokraté. Předběžně by mělo jít také o tři obvody. Vše je podle ODS součástí jednání v příštích dnech.

"Tam, kde jsme cítili, že TOP 09 má silného kandidáta, došlo k této politické dohodě mezi oběma stranami, a myslím, že to je dobře," zmínil místopředseda Senátu za ODS Přemysl Sobotka v úterním Interview. Podle něj je logické, že dvě pravicové strany v opoziční roli mohou a mají spolupracovat.

Místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová uvedla, že strany zatím nepřemýšlí o jiné spolupráci než v senátních volbách. Důvodem je prý většinový volební systém, který je při velkém tříštění hlasů u senátních voleb nevýhodný. I ona zmínila, že občanští demokraté dál zůstávají pro TOP 09 především konkurencí na pravici. "Naše výhrady k některým kandidátům za ODS platí, ale většinový systém je krutý a vyžaduje koncentraci sil. Jde o to, abychom se vzájemně nevybíjeli a já si myslím, že je to ve prospěch pravicových voličů," řekla v Událostech, komentářích.

Miroslav Kalousek, 1. místopředseda TOP 09: "Já i Petr Fiala jsme přesvědčeni, že mezi oběma stranami nemá být nezdravé nepřátelství, protože jak s oblibou říkám: Turek táhne odjinud."

Přemysl Sobotka, místopředseda Senátu, ODS: "Kdyby nás i TOP 09 nepotřebovala, tak by do té dohody nešla. My jsme ve fázi, kdy jsme v depresi. Chceme jako pravice směřovat nahoru, a proto je dobré začít podobným způsobem spolupracovat."

jan

ceskatelevize.cz, 1. 7. 2014, rubrika: Domácí

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme