Vládě prošel státní rozpočet. A už připravuje jeho změnu

15. 12. 2011

Z pravé části Poslanecké sněmovny se ozývá potlesk, rozpočet na rok 2012 je po tříměsíční pouti sněmovnou přijat. Ministr financí Miroslav Kalousek je možná potěšen, ale jeho úřad již intenzivně pracuje na změnách v právě schváleném dokumentu.

Rozpočet totiž počítá s příjmy odpovídajícími růstu ekonomiky o 2,5 procenta. Samo ministerstvo přitom nedávno zveřejnilo prognózu, podle které bude HDP růst jen o jedno procento. A konstatuje, že může dojít i k výraznému poklesu české ekonomiky. Tři krizové scénáře výkonnosti ekonomiky, na které se společně s Národní ekonomickou radou vlády (NERV) úřad připravuje, totiž počítají se stagnací, poklesem o dvě, respektive o pět procent HDP.

„Propočítáváme jednotlivé varianty třech scénářů a jejich dopady na rozpočet,“ řekl mluvčí ministerstva financí Jakub Haas.

Nejisté počty Daňoví experti, které HN oslovily, jsou přitom zajedno v tom, že stanovit takové prognózy je velmi problematické, ne-li nemožné. „Je nejasné, jaké změny přinese plánované zvýšení DPH samo o sobě,“ domnívá se Pavel Klein z poradenské firmy Mazars. „Ještě to kombinovat s tím, jaký vliv na výběr daně bude mít ekonomický pokles, to je opravdu velká spekulace,“ dodává.

Podobná situace panuje při odhadování dopadu krize na výběr daně z příjmu fyzických osob. „Já osobně to spočítat nedokážu, a myslím, že ani ministerstvo to neumí spočítat,“ říká daňový expert Petr Frisch. Je to i proto, že data z předchozích let, která by sloužila jako základ prognóz, nejsou mezi sebou porovnatelná. Pravidla výpočtu této daně se totiž rok od roku mění.

Ministerstvo i daňoví poradci jsou zajedno v tom, že pokles nastane u daní z příjmu spíše než u DPH a spotřební daně. „Spotřeba je stabilní složkou rozpočtu, riziko hrozí u daní z příjmů,“ řekl Jakub Haas. Velkou zátěží pro rozpočet by také bylo zvýšení nezaměstnanosti.

Socialistické recepty

Ministerstvo financí je v otázce receptu na hrozbu ekonomické recese skoupé na slovo. Je známé jen to, že odmítá ekonomiku v době krize stimulovat, a že dlouhodobě podporuje zavedení sjednocené sazby DPH. Mimo to finance odmítají cokoliv bližšího o jednotlivých opatřeních sdělit.

Zato opoziční ČSSD má jasno – soustředila by se na boj s nezaměstnaností. Socialisté by výpadek příjmů řešili přesně opačně než současná koalice – tedy stimulací ekonomiky z veřejných peněz. „Dovedeme si představit veřejné stavby jako protipovodňovou ochranu nebo zateplování budov,“ řekl ekonomický expert ČSSD Jan Mládek. Dalším receptem je prodloužení vysokoškolského studia, tedy přesný opak návrhu NERVu.

Opatření, na kterém panuje mezi vládou i ekonomy relativní shoda, tedy sjednocení DPH na dvaceti procentech, je podle opozice „asociální a hloupé“.

Jak se rozpočet změní, bude jasné až příští rok. „O konkrétní podobě opatření budeme informovat v lednu,“ opakuje Miroslav Kalousek. Tehdy chce také předstoupit před Sněmovnu s novelou včera schváleného rozpočtu.

Změny pro příští rok

Úředníci

Ve státní správě se bude sice propouštět (očekává se úbytek až 8000 míst), ale na druhou stranu se na platy vydá více peněz. Průměrný státní úředník si tak polepší asi o 300 korun měsíčně.

Učitelé

Ministr školství Josef Dobeš má pro učitele připraveny 4 miliardy korun navíc. Ti se bouří proti tomu, že se ruší takzvaný platový automat, a výše jejich mzdy tak nebude nutně závislá na zkušenostech. Platy učitelů se nicméně zvednou až o 1500 korun měsíčně.

Lidé s příjmem nad 100 000 měsíčně

Vysokopříjmové skupiny budou státu platit méně na sociálním pojištění než dosud. Má tak být posílen princip zásluhovosti sociálního systému. Ministerstvo financí chce, aby částka odvedená na pojistném byla přiměřená výši dávek, které za ni pojištěnec může získat.

Milovníci kultury

Zvýšení DPH z 10 na 14 procent se dotkne lístků do kina, divadla, vstupenek do muzeí, ale i na sportovní utkání. Navíc mohou podražit knihy, noviny a časopisy. A zvednou se třeba i ceny uměleckých děl a starožitností.

Kuřáci

Na pokyn Bruselu se kuřákům od příštího roku zvýší spotřební daň, a to na balené cigarety, tabák i doutníky. Minimální spotřební daň z jedné cigarety vzroste o devět haléřů. Není ovšem jasné, zda prodejci cigarety skutečně zdraží, nebo si raději ukrojí ze svých marží.

Rodiny s dětmi

Především rodičů malých dětí se negativně dotkne zvýšení snížené sazby DPH o čtyři procenta, neboť podraží pleny, autosedačky i dětská výživa. Na druhou stranu ministerstvo financí zvyšuje slevu na dítě o 1800 korun ročně, a rodiny tak státu odvedou nižší daně. Chce tak minimalizovat negativní dopady změny DPH.

Rozpočet České republiky pro rok 2012 (vybrané položky jsou v miliardách korun)

Příjmy

92 Daň z příjmu fyzických osob

85,6 Daň z příjmu právnických osob

221,6 Daň z přidané hodnoty

142,3 Spotřební daně

384 Pojistné na sociální zabezpečení

31,5 Finance z Evropské unie

Výdaje

491,9 Sociální dávky

89 Platy a pojištění státních zaměstnanců

158,8 Nákupy pro státní správu

132, 5 Financování samospráv

39,2 Platby do zahraničí

Příjmy celkem 1084,7 miliardy korun

Výdaje celkem 1189,7 miliardy korun

Schodek 105 mld. Kč

Petra Šťastná

Hospodářské noviny, 15. 12. 2011, Rubrika: Česko, str. 4

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme