Válek se obul do digitalizace: Konec papírových žádanek. Vše o pacientovi na jednom místě

23. 8. 2024

Konečně! Zdá se, že přichází zásadní zlom v českém zdravotnictví, které snad vstoupí do 21. století. Díky větší digitalizaci by už nemělo být nutné s sebou nosit na vyšetření zprávy od jiných lékařů či papírové žádanky. Vše související s naším zdravím má být dohledatelné a propojené na jednom místě.

Klíčem k tomu, aby se vše mohlo naplno spustit, je novela zákona, kterou má ministr zdravotnictví Vlastimil Válek jako jeden z hlavních cílů. Platit má od 1. ledna roku 2026.

„Jsem nejen lékař a občasný pacient, ale i bývalý náměstek fakultní nemocnice. A tak vím, že byrokracie a neefektivita plynoucí z nedostatečné digitalizace zatěžuje všechny, kteří se zdravotnictvím přijdou do styku,“ pronesl Válek. Podle něj novela představuje zásadní krok a umožní lépe spravovat zdravotní data a zajistit, aby byla dostupná tam, kde jsou potřeba.

Klasika zůstane

I když papírové zprávy a žádanky pro lidi, co na nich budou dál trvat stůj co stůj, zůstanou, předpokládá se, že pohodlnější bude nastolená moderní cesta. Ta by měla ušetřit všem čas a ochránit od toho, aby stále kontrolovali, zda mají k vyšetření veškerou potřebnou dokumentaci s sebou. Vše si lékař, ke kterému přijdou, či který by pacienta ošetřoval v případě nutného akutního ošetření, najde na jednom místě. Nebude muset zjišťovat očkování, krevní skupinu, prodělané či chronické nemoci, uvidí i případné CT snímky – včetně toho, kdy byly pořízeny.

„Tím se dá předejít tomu, aby lidé nebyli vystaveni zbytečně zvýšeným dávkám ozáření,“ poznamenal Válek. Než se systém spustí naplno, poběží pilotní program, který by měl odhalit případné mezery a chyby.

„Náš zdravotnický systém bude připraven na výzvy 21. století. Díky novým funkcionalitám, jako jsou sdílené zdravotní záznamy nebo elektronická žádanka, kterou bude možné vystavit a poslat na dálku, bez návštěvy lékaře, budeme schopni poskytovat efektivnější a rychlejší péči,“ doplnil ředitel Národního centra elektronického zdravotnictví Petr Foltýn.

Peníze z Bruselu

Ministerstvo zdravotnictví podle návrhu novely zákona o elektronizaci předpokládalo letos v lednu, že vše bude fungovat už od roku 2025. Projekty elektronizace zdravotnictví jsou financované z evropských peněz prostřednictvím Národního plánu obnovy.

Řidičák i zbroják

Takzvaný kmenový registr pacientů se nově rozšíří o následující údaje:

• Bude v něm vidět, zda je pacient zdravotně způsobilý k řízení motorových vozidel.
  • Pokud je pacient držitelem zbraní a zbrojního průkazu, bude možné sledovat případné změny v jeho duševním zdraví. To by mohlo pomoci do budoucna lépe předcházet situacím, jakou byla loňská tragická střelba na Filozofické fakultě UK v Praze.

Očkování pod kontrolou

Novinek spojených s přechodem na moderní technologie bude brzy víc, všechny budou vzájemně provázané. Dokončuje se rozšíření funkcí takzvané EZKarty, která byla používaná nejčastěji v souvislosti s očkováním a testováním proti covidu. V blízké budoucnosti by se v ní měla shromažďovat komplexní data o zdravotním stavu jedince. Představena byla také nová podoba Očkoreportu, která umožní lepší správu a přístup k informacím o očkování od roku 2010 a propojení dat se Státním ústavem pro kontrolu léčiv. Lidé se budou moct naočkovat proti zatím zhruba dvaceti dalším onemocněním (třeba tetanu, žloutenkám, encefalitidě atd.), a to i u praktických lékařů, u kterých nejsou registrováni. Již nyní je do spolupráce zapojeno přes 90 praktických lékařů ze všech krajů, každým dnem jejich počty rostou. Více: https://ockoreport.uzis.cz

Ušetřené papírování

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) od 1. ledna 2025 povede evidenci limitů započitatelných doplatků ze zdravotních pojišťoven. Lidé tak po vyčerpání limitu nebudou v lékárně doplácet, případně budou doplácet nižší částky a odpadne jim komunikace s pojišťovnami, u kterých dosud musí o vrácení peněz žádat.

„V aplikaci eRecept pojištěnec uvidí, jaký má limit, kolik již vyčerpal a kolik mu zbývá do dosažení limitu. Kontrola bude probíhat online prostřednictvím systému eRecept při každém výdeji částečně hrazeného předepsaného léku v lékárně. Lékárna ihned obdrží informaci o částce zbývající do limitu u konkrétního pacienta,“ popsal novinku ředitel SÚKLu Tomáš Boráň. Dosud při překročení limitu uvedených částek za platby léků vracela pacientovi peníze zdravotní pojišťovna, nikoli však automaticky, ale až po písemné žádosti.

Jaké jsou nyní limity na léky?

• U dětí a seniorů nad 65 let je to 1 000 korun.
  • U starších osob 70 let a zdravotně postižených ve III. stupni invalidity po přesažení 500 korun.
  • U ostatních dospělých je to 5 000 korun.