Válek chce navýšení počtu studentů nelékařských profesí ještě letos

14. 5. 2024

Válek to řekl při předání cen Alice Garrigue Masarykové, kterou třetím rokem udělovalo ministerstvo zdravotnictví za zásluhy v ošetřovatelství a péči o pacienty.

První cenu ze sedmi nominovaných letos převzala v sídle Senátu v Praze hlavní sestra Psychiatrické nemocnice Bohnice Jana Akrmanová. Druhé a třetí místo obsadily Jana Fendrychová a Hilda Vorlíčková z Národního centra ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů.

Oceněných by podle Válka mělo být do budoucna více. „Těch, co by si to zasloužili, je podstatně víc,“ řekl. „Já bych chtěl, abychom v letošním roce s panem ministrem Bekem za podpory vlády podepsali navýšení počtu studentů nelékařských zdravotnických profesí,“ řekl Válek s odkazem na stárnutí populace. Nelékařské profese jsou podle ministra velmi důležité a jejich potřebnost bude narůstat. Podle něj se to netýká jen sester, ale také zdravotnických asistentů či záchranářů. „Děkuji i bratrům ve vašich řadách a i těm, co si nejsou jisti, co jsou,“ dodal Válek s odkazem na nutnost genderové vyváženosti.

Předseda senátního zdravotnického výboru Roman Kraus (ODS) řekl, že uzdravení pacienta nejméně z 50 procent záleží na práci zdravotních sester. Připomněl, že nelékařský personál je stále důležitější, získává vyšší kompetence. Kraus doufá, že získají i vyšší ocenění.

Zdravotnické obory se studují na zdravotnických středních školách (SŠ), vyšších odborných školách (VOŠ) a vysokých školách jako bakalářský obor. Ministerstvo už podle Válka požádalo kraje, aby navýšilo počty studentů na SŠ a VOŠ. Kapacity jsou podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) zhruba na dvacetiprocentní navýšení počtu studujících. Největší navýšení je podle predikcí ústavu potřeba u všeobecných sester, chybět ale budou i dětské sestry, zdravotničtí záchranáři, nutriční terapeuti nebo radiologičtí asistenti. Už nyní podle ÚZIS chybí kolem 2500 sester, do 15 let jich skoro třetina odejde do penze. Loni bylo přes 11 700 z asi 84 000 sester starších 60 let.

ČTK

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme