Ústavní soud řeší stížnost TOP 09 na senátní volby v Praze

13. 1. 2015

Reportáž na ČT1 o Ústavní stížnosti TOP 09 na platnost voleb. 

(přepis byl editován)

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor

Kandidátka TOP 09 do Senátu Renata Sabongui dostala podle strany víc hlasů, než kolik jí bylo nakonec započítáno. Partaj proto podala ústavní stížnost. Paní Sabongui skončila v prvním kole doplňovacích voleb na třetím místě s odstupem pouhých pěti hlasů. Platnost volby už dřív potvrdil Nejvyšší správní soud.

Pavla MRKVIČKOVÁ, redaktorka

Barbora PETEROVÁ, redaktorka

U voleb se počítá každý hlas, protože jen do počtu nechce být snad nikdo, ani kandidátka TOP 09 do Senátu Renata Sabongui. Kvůli její stížnosti zkontroloval Nejvyšší správní soud záznamy o voličích a podle strany vyšly najevo nesrovnalosti.

Jaroslav POLÁČEK, volební manažer TOP 09

Došel k závěru, že ty dámy, které nám potvrdily, že volit byly, volit nebyly.

Jan PASSER, soudce Nejvyššího správního soudu

Podle volební dokumentace veškeré hlasy seděly.

Pavla MRKVIČKOVÁ, redaktorka

Barbora PETEROVÁ, redaktorka

Chyba při sčítání se měla stát tady v domově seniorů v Malešicích, kde sídlil jeden volební okrsek. Podle TOP 09 dalo jejich kandidátce v prvním kole v tomto místě hlas šest lidí. Započítány ale byly pouze dva. TOP 09 předložila Ústavnímu soudu tři čestná prohlášení, která mají dokazovat chybějící hlasy. Jak bude soud postupovat, zda bude chtít znovu nahlédnout do volební dokumentace, zatím jasné není. Zabývat by se ale stížností měl co nejdříve.

Miroslava SEDLÁČKOVÁ, mluvčí Ústavního soudu

V tomto konkrétním případě si je však soudce zpravodaj plně vědom důležitosti této věci a považuje ji za prioritní.

Pavla MRKVIČKOVÁ, redaktorka

Barbora PETEROVÁ, redaktorka

Sabongui skončila v daném okrsku předposlední, TOP 09 upozorňuje taky na politickou aktivitu ředitele domova. V komunálních volbách kandidoval jako nestraník za Nezávislé pro Prahu 10. V doplňovacích senátních volbách hájil barvy stejného hnutí Antonín Panenka. V Malešicích skončil třetí.

redaktor /citace: Evžen KOKEŠ, ředitel, Domov pro seniory Malešice/

"Volby roku 2014 považuji za demokratické a jejich výsledky jsou projevem svobodné vůle voličů."

Pavla MRKVIČKOVÁ, redaktorka

Barbora PETEROVÁ, redaktorka

Vítězka voleb Ivana Cabrnochová už v horní komoře úřaduje, zneplatnění hlasování se neobává. Sama žádné nesrovnalosti nezaznamenala.

Ivana CABRNOCHOVÁ, senátorka /SZ/

Je dobře, že stížnost TOP 09 vyvrátí všechny potencionální pochyby. Na druhou stranu se domnívám, že pokles počtu hlasů pro TOP 09 není zapříčiněn vadami volebního procesu.

Pavla MRKVIČKOVÁ, redaktorka

Barbora PETEROVÁ, redaktorka

TOP 09 nevěří, že by prohlášení voličů nebyla pravdivá. Ve stejné věci dokonce strana podala i trestní oznámení. Teprve justice tak rozsoudí, kdo se opravdu přepočítal. Pavla Mrkvičková a Barbora Peterová, Česká televize.

zdroj. ČT1, Události, 12. 1. 2015

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme