Tři Češi po tajné operaci ze Zambie doma

2. 1. 2012

Tři Češi, kteří byli zadržováni v Zambii kvůli údajné špionáži, jsou po dvou a půl měsících doma. Včera to oznámil mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář. Jiří Cetel, Jan Coufal a Michal Veber se minulý týden objevili v Česku. Vánoce trávili ještě jako zadržení v Zambii, kde jim hrozilo kvůli údajné špionáži až 25 let vězení, Silvestra však oslavili už doma.

Přesné okolnosti jejich návratu zatím nejsou známy. Jisté však je, že ze Zambie vycestovali inkognito, v rámci tajné operace, která proběhla za zády zambijských úřadů. „Bylo to jako zlý sen,“ řekl včera v rozhovoru pro Právo jeden z trojice mužů, 45letý Jiří Cetel.

Uvedl, že o okolnostech návratu mluvit nebude. Omezil se jen na informaci, že telefonicky už poděkoval ministrovi zahraničí Karlu Schwarzenbergovi. Dodal, že svůj návrat domů tajili i proto, aby nenarušili soukromí svých rodin.

Muži po svém zadržení zambijskou policií strávili sedm dní ve vazbě, pak přebývali v rozestavěném domku bratra honorárního konzula a museli se hlásit policii. Občas je český velvyslanec bral na výlety, ale dokumenty jim zambijské úřady odebraly.

Podle Jiřího Cetela se v zadržovacích celách nevaří a jídlo nosí vězněným jejich rodina. „Od spoluvězňů jsme dostávali toastový chleba, banány a místní hlavní jídlo – kukuřičnou kaši s kořením nebo kousky masa,“ řekl Právu a dodal, že by v případě odsouzení několikaleté věznění nejspíš nepřežili.

Mluvčí Kolář předpokládá, že soudní proces v Zambii bude pokračovat i bez přítomnosti trojice Čechů. Ministerstvo doufá, že v takovém případě se prokáže jejich nevina.

Muži byli obviněni ze špionáže, protože údajně fotografovali vjezdy do kasáren a základnu zambijského letectva. Trojice všechna obvinění odmítala. Například na jedné z fotografií, jež vzbudily pozornost policie, byla podle českého velvyslanectví tabule se zákazem vstupu u veřejné silnice před kasárnami Mikango; podle obviněných je za tabulí vidět pouze les, v němž se vojenský prostor zřejmě nachází.

Další snímek zachycoval dvě zastaralá letadla připevněná na kovové sloupy před vchodem na leteckou základnu téměř v centru města. Jedno z letadel byl starý český tryskový Albatros. „Všechny snímky byly pořízeny z veřejně přístupných prostor, doslova z ulice,“ zdůrazňovalo loni české velvyslanectví.

Úsilí Prahy o propuštění mužů se zdálo marné, ještě před Vánoci telefonoval trojici do Zambie šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg, aby zadržené povzbudil.

Tři Češi…

Koncem listopadu dorazil do Zambie v roli zvláštního velvyslance náměstek ministra zahraničí Vladimír Galuška. Byl tehdy pověřen jednáním se zambijskými představiteli a setkal i se zadrženými. Podle zdroje Práva tamní úřady negativně reagovaly i na výzvu českých europoslanců, kteří žádali, aby se do řešení situace zapojila EU. To Galuškovi údajně zhoršilo pozici pro vyjednávání.

Nakonec české úřady dospěly k závěru, že v Zambii hrozí třem českým občanům nespravedlivý proces, a přijaly extrémní nediplomatické řešení, jež je dostalo bezpečně domů.

Právo, 2. 1. 2011, Rubrika: Titulní strana, str. 1

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme