TOP 09: Vážená dáma, která bude v čele Sněmovny chybět

Sotva ODS zveřejnila, že její kandidátkou na post premiéra je Miroslava Němcová, její výběr začala torpédovat TOP 09. Podle Miroslava Kalouska ODS nadrobila problém v podobě tajné volby nového předsedy Sněmovny. Opoziční strany jsou proti tomu, aby vládl rekonstruovaný kabinet.

19. 6. 2013

"Je to velice vážená dáma, velmi rozumná, osvědčila se jako předsedkyně Sněmovny. V tomto je to dobré, ale když ji zvolíme premiérkou, tak nastane dosti citelná mezera ve Sněmovně. Je to přece jen jedna z nejvyšších a důležitých funkcí ve státě," řekl iDNES.cz předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Hledání nové předsedkyně či předsedy Sněmovny podle něj nebude lehké, i proto, že jde o tajnou volbu.

Jakou by Němcová mohla být premiérkou, se podle něj teprve ukáže. "Jak ale říkají Angličané, jaká je buchta, člověk pozná, až když se jí," odvětil politik. Zda ji prezident Miloš Zeman akceptuje, si netroufne předvídat. "Do jeho úvah nevidím," uvedl Schwarzenberg.

Kalousek: Jde o personální vyprahlost a nedospělost ODS

"Paní předsedkyni Němcovou mám rád, velmi si jí vážím a bylo by mi ctí s ní zasedat ve vládě. Na druhou stranu kroutíme hlavou nad mimořádným talentem ODS problémy vyrábět. Tím, že zvolila tuto personální nominaci, zvolila druhý problém: Najít a především v tajných volbách zvolit předsedu Poslanecké sněmovny. To může být potíž možná ještě větší než najít kandidáta na premiéra," uvedl první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek s tím, že věc musí strany projednat komplexně.

"Klub ODS je totálně nejednotný a nám se nemusí podařit předsedu Sněmovny vůbec zvolit," varoval ministr financí. "Jakkoliv si paní Němcové velmi vážím a nemůžu proti ní říci jediné slovo, svědčí to o totální personální vyprahlosti a neakceschopnosti ODS. My nad tím mírně kroutíme hlavou jako nad mimořádnou politickou neobratností. Domnívali jsme se, že ODS je dospělejší," řekl iDNES.cz Kalousek.

Proti Kalouskovu tvrzení se ohradil Martin Kuba. "Reakce pana Kalouska mi přijde přestřelená. Připadá mi, jako kdyby chtěl raději jiného kandidáta. Musí respektovat náš výběr," řekl výkonný předseda ODS iDNES.cz s tím, že nepovažuje za složité shodnout se s dalšími stranami na nástupci Miroslavy Němcové v čele Sněmovny.

Hana Válková, Mikuláš Klang

idnes.cz, 19. 6. 2013, rubrika: Domácí

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme